Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Kefalotiri

KEFALOTIRI je sýr určený ke krájení původem z Řecka. Historie Historie tohoto sýru sahá až do byzantské éry, považuje se za předchůdce všech tvrdých řeckých sýrů. Vzhled, chuť, vůně… Kefalotiri má tvar zvlněného bochníku, připomíná proto klobouk. Jeho hmotnost je asi 10 kg, výška 25 cm a průměr asi 50 cm. Obsah tuku v sušině je 45%. Sýr je velmi tvrdý, světle žlutý a chutná pikantně a mírně nakysle, je slabě slaný a lahodný. Výroba …

Kefír

KEFÍR - anglicky kefir - je zdravý kvašený mléčný nápoj připravovaný z kravského, kozího i ovčího mléka a kefírového zrna. Původ a historie Kefír si jako první připravovali na Kavkaze a v opatstvích v Tibetu. Je to jeden z nejstarších mléčných výrobků. Jméno pochází z původních krajových názvů „kepu“, „kchapu“ a „kiafir“ a také z tureckého „kef“ – v překladu pochoutka. Původně se kefír připravoval v kožených vacích, které byly zavěšené u…

Kelp greenling

Anglický název v překladu znamená chaluhový hřebeník neboli chaluhový zelenáč. Kelp greenling je rozšířený po celém Tichomoří. Žije poblíž pobřeží nad písečným a skalnatým dnem v hloubce do 40m. Tělo ryb je dlouhé, protáhlé, hlava je malá. Ploutevní paprsky jsou velmi ohebné, měkké. Ryby dorůstají do délky asi 50cm, zbarvení těla se mění v závislosti na stanovišti. Kepl greenling je oblíbenou konzumní rybou. Maso je mírně nazelenalé, při…

Kerblík třebule

KERBLÍK TŘEBULE – latinsky Anthriscus cerefolium neboli třebule pravá roste divoce, vzácně ho nalezneme v zahradách. Divoký a voňavý Nenáročná bylina, které vyhovuje polostín, patří do čeledi miříkovitých. Kerblík má výbornou chuť a skvěle se hodí k zeleninovým a rybím pokrmům. Velmi prospěšný je i pro lidské zdraví. Původ, historie a výskyt Kerblík má svou domovinu na Kavkazu a v západní Asii. Jako koření ho používali Římané již ve…

Kešu ořech

KEŠU – jedná se o plod ledvinovníku západního latinsky Anacardium occidentale. Ledvinovník je vysoký tropický strom plodící nažky (kešu ořechy), které se nacházejí v nepravém plodu, tzv. kešu jablku. Zdravé a neodolatelně chutné… Kešu oříšky jsou velice chutné. Jejich obliba v posledních letech roste, přidávají se do oříškových směsí, praží se a solí. Bývají součástí mnoha pokrmů. Původ a historie Původně pochází ledvinovník z pobřeží…

Khao Luang

KHAO LUANG je název pro odrůdu dlouhozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Rýže Khao Luang pochází ze severovýchodu Thajska. Celkem existuje deset typů této rýže. Vzhled a vlastnosti Khao Luang má dlouhá nažloutlá zrna. Po uvaření je mírně lepkavá. Použití Khao Luang v gastronomii Tato rýže se používá zejména k přípravě thajských pokrmů. V jiné části světa se s ní zřejmě nesetkáte.

Kielbasa biala – syrový

Tato syrová bílá klobása se vyrábí z vepřového a telecího nebo hovězího masa. Ochucená je pepřem, česnekem a majoránkou. Kielbasa biala měří 12cm a široká je 3,5cm. Podává se s bramborami a zelím, přidává se také do velikonočních polévek.

Kielbasa czosnkowa – vařený

Klobása vyrobená z fermentovaného vepřového masa, ochucená pepřem, majoránkou a velkým množstvím čerstvého česneku. Kielbasa czosnkowa měří 25cm a široká je 3cm. Klobása se nejdříve vaří a potom mírně udí. Podává se nakrájená na plátky.

Kielbasa – fermentovaný, sušený

Název Kielbasa zahrnuje širokou škálu klobás. Nejběžnějším typem je uzená vepřová klobása s výraznou česnekovou chutí. Kielbasa je obvykle k dostání ve tvaru podkovy, dlouhá je 45cm a široká 4cm.

Kielbasa Lisiecka PGI – fermentovaný, sušený

Klobása vyrobená z nahrubo nakrájeného, velmi libového vepřového masa, ochucená pepřem a česnekem. Kielbasa Lisiecka se udí a suší v horkém kouři z tvrdého dřeva. Klobása je poměrně slaná, měří 23cm a široká je 3,5cm.

Kielbasa myśliwska – fermentovaný, sušený

Jedná se o loveckou klobásu vyrobenou z nahrubo nakrájeného vepřového (někdy hovězího) masa. Klobása je ochucená pepřem, cukrem a jalovcem. Udí se dvakrát v horkém kouři z březového dřeva, aby získala tmavě hnědou barvu. Kielbasa myśliwska měří 15cm a široká je 3,5cm. Podává se nakrájená na plátky.

Kielbasa podwawelska – fermentovaný, sušený

Kvalitní mramorovaná klobása vyrobená z vepřového masa, ochucená česnekem. Klobása se stáčí do dlouhých podkov, lehce se udí a potom opéká. Levnější varianta této klobásy obsahuje drůbeží maso. Kielbasa podwawelska je dlouhá 45cm a široká 3cm. Podává se studená nebo grilovaná.

Kielbasa wiejska – vařený

Jedná se o rustikální klobásu vyrobenou z jemně mletého vepřového a telecího masa. Klobása je ochucená pepřem, česnekem a majoránkou. Kielbasa wiejska se nejdříve spařuje v horké vodě, potom se udí v horkém kouři. K dostání je zpravidla v dlouhých spirálách, prodávají se ale i jiné tvary. Klobása měří 20cm a široká je 3cm.

Kielbasa zwyczajna – fermentovaný, sušený

Kielbasa zwyczajna je horská klobása vyrobená z fermentovaného vepřového a hovězího masa. Ochucená je pepřem, čerstvým česnekem a někdy také majoránkou. Klobása je silně vyuzená, měří 23cm a široká je 3,5cm. Nakrájená na kusy se přidává do polévek a do dušených pokrmů.

Kindziukas – fermentovaný, sušený

Litevský salám Kindziukas se dříve plnil do vepřových žaludků, zvolna sušil pod střechou a z ohně získával mírně uzenou příchuť. Kindziukas je vyrobený z hrubě nakrájeného vepřového masa, okořeněný je pepřem a česnekem. Dnes je k dostání většinou ve tvaru protáhlých šišek, měří 26cm a široký je 7cm. Podává se nakrájený na plátky.

Kiwano

KIWANO - latinsky Cucumis metuliferus, anglicky horned cucumber , francouszky concombre à cornes, německy gehörnte Gurke nebo italsky cetriolo cornuto - je známé i pod názvem africká rohatá okurka nebo meloun a z gastronomického hlediska je ovocem i zeleninou. Tropické ovoce zajímavého vzhledu s lahodnou chutí Kiwano je vzhledově zajímavý a chuťově vynikající exotické ovoce, které je možné konzumovat čerstvé, ale i jako přílohu například k…

Kiwi

KIWI - latinsky Actinidia chinensis , anglicky, francouzsky i italsky kiwi, německy Kiwi a čínsky Jang-Tao- je plod popínavé rostliny Aktínidie ovocná - Actinídia deliciosa. Kiwi je také známé jako Čínský angrešt, Zespri, opičí broskve nebo čnělkovec. Velký přírodní zdroj vitamínů… Konzumací jednoho plodu kiwi každý den upevníte svoje zdraví, omezíte únavu, posílíte imunitu… Původ a historie Kiwi má svůj původ v severozápadní Číně a původní…

Klasnatka Stauntonova

KLASNATKA – latinsky Elsholtzia stauntonii se používá jako koření v bylinkových směsích, svou vůní připomíná kmín. Nenápadná bylinka s drobnými kvítky Klasnatka Stauntonova je polokeř vysoký až 150 cm. Svou vůní připomíná kmín a lze ji používat jako koření. Často se používá v asijské kuchyni. Je velmi odolná vůči mrazu. Po celém světě se vyskytuje asi 30–60 druhů. Původ a výskyt Původně pochází tato trvalka z Číny. Pěstuje se v Evropě,…

Klaso

Jedná se o výrobek, jehož základ tvoří speciálně upravená pšeničná bílkovina. Slouží jako náhražka masa, vydrží však déle, neobsahuje živočišné bílkoviny ani tuky. Klaso používáme stejně jako uzeniny nebo maso. Připravujeme z něj guláš, pečeme je na ohni, přidáváme je do pomazánek.

Klihovkové (kolagenové) střevo

Termín pro střevo vyráběné z odřezků kůže, ponejvíce hovězí. Je k dispozici v mnoha kalibrech. Proniká jím vzduch a je lehce stravitelné.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist