Krkonošská kuchyně nabízí mnoho zajímavých a chutných jídel. Nejznámější je asi tradiční krkonošské kyselo, bramboráky nebo česnečka, vynikající je i cibulačka, rizoto s houbami nebo čočka na kyselo, vyzkoušet byste měli i medovec s marmeládou. Všechna tato a mnohá další jídla obsahuje kuchařka krkonošských specialit.
-
Krkonošské kroupové rizoto
85 minDobře promyté kroupy dáme vařit do mírně osolené vody (1 hrnek krup + 2 hrnky vody + 1...
-
Oloupané a omyté brambory nastrouháme do mísy na jemném struhadle. Vodu z brambor...
-
Šišky se strouhankou
40 minBrambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Potom je oloupeme a na pomoučeném vále jemně...
-
Mák jemně pomeleme, odložíme do misky a smícháme s moučkovým cukrem. Oloupané a omyté...
-
Omytou a osušenou hovězí svíčkovou pokrájíme na medailonky o síle asi 2,5 cm, které...
-
Telecí kýtu omyjeme, osušíme a přes vlákna nakrájíme 4 plátky masa o síle 1.5 cm. Do...
-
Oloupané a omyté brambory nastrouháme na středním struhadle do mísy. Přidáme k nim...
-
Houbovec s rýží
65 minNejdříve si dobře promyjeme šálek rýže (2.5 dl). Dáme ji do hrnce, zalijeme 2,5 dl...
-
Do vody (3 dl) namočíme sušené houby asi na 20 minut. Omyjeme brambory, dáme je do...
-
Oloupeme cibuli a pokrájíme ji nadrobno, česnek prolisujeme. Rohlíky pokrájíme na...
-
Pečení dráčci
60 minOmyjeme a osušíme prorostlý bůček bez kosti a pokrájíme jej na špalíčky. Maso osolíme,...
-
Den předem si promyjeme bílé fazole v sítu pod tekoucí vodou, potom je namočíme do...
-
Připravíme si marinádu: do mísy dáme 2 lžíce olivového oleje, 2 žloutky, 2 lžíce...
-
Plněná pečeně z Úpic
85 minVepřovou krkovici (bez kosti) vcelku omyjeme, osušíme a rozřízneme ji tak, že do ní...
-
Kuřecí roláda z Harrachova
85 minVajíčka uvaříme natvrdo (10 minut v 1/2 litru vody), poté je oloupeme a rozkrájíme na...
-
Harrachovské jelení filé
260 minDen předem připravíme vínovou omáčku Madeira: čistý silný hovězí vývar (1 litr)...
-
Podkrkonošské špízy nadivoko
60 minSrnčí kýtu a bažantí prsa omyjeme a osušíme. Slaninu nakrájíme na tenké hranolky, srnčí...
-
Bramborovo-zelné knedlíky
50 minUvařené brambory ve slupce oloupeme, jemně nastrouháme. Brambory jsme uvařili den...
-
Omyté brambory uvaříme ve slupce den předem, pak je scedíme. Druhý den brambory...
-
Brambory omyjeme a uvaříme doměkka ve slupce. Pak je scedíme, oloupeme a pokrájíme na...
-
Tuřín se skopovým masem
90 minOmyté skopové maso z plecka odblaníme a pokrájíme na kostky velikosti sousta. Oloupanou...
-
Kočičí tanec z Krkonoš
75 minOmytou a přebranou čočku namočíme hodinu před vařením do studené (0,75 l) vody. Kroupy...
-
Kotlety omyjeme, okraje nařízneme (aby zůstaly pěkně rovné), osolíme, posypeme kari...
-
Špenát rozmrazíme, opláchneme pod tekoucí vodou, dobře vymačkáme zbytečnou vodu,...
-
Cibule plněné masovou směsí
25 minMleté maso vložíme do misky, přidáme nastrouhaný sýr, kari koření, strouhanku, rukou...