Dlouhé a asijské těstoviny

Dlouhé těstoviny se rozdělují na silné a tenké, kulaté a ploché. Oblíbené a dobře známé jsou špagety i tenčí spagettini nebo makaróny. Nejznámější druhy asijských těstovin jsou skleněné nudle, nudle Soba, japonské nudle Semen a čínské nudle Lo mein.


více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Dlouhé těstoviny

Dlouhých těstovin je mnoho druhů. Jejich výroba i příprava je stejná jako u ostatních druhů těstovin, nutností je ale větší hrnec a samozřejmě i dostatek vody. Některé druhy je možné vyrobit doma jen s použitím speciálního strojku na těstoviny.

Obrázek

Základní druhy dlouhých těstovin

  • Špagety - Dlouhé tenčí kulaté nudle jsou nejčastěji používané dlouhé těstoviny, které se uvaří ve vodě a poté zalévají různými omáčkami s masem i bez a většinou sypou strouhaným sýrem. Podávají se také jako příloha k různým masovým i zeleninovým jídlům.
  • Spagettini - Obdoba špaget v tenčím provedení. Vaří se kratší dobu než špagety.
  • Makaróny - Těstoviny podobné špagetám, ale silnější a duté. V Itálii se nazývají Bucatini. „Maccheroni“ se říká kratším dutým těstovinám, v americkém pojetí bývají zahnuté, podobné našim kolínkům.
  • Tagliatelle - Tagliatelle - z italského tagliare - „řezat“ -  jsou dlouhé ploché nudle, které jsou široké 0,65 až 1 cm. Obvykle se připravují čerstvé a jsou tak ideální s hustými omáčkami, především boloňskou, ale i dalšími druhy z hovězího, telecího, vepřového masa, někdy i z králíka. Jídla z nich ale mohou být i méně vydatná nebo i čistě vegetariánská.
  • Tagliolini - Tagliolini jsou jednou z variant tagliatelle - jsou stejně dlouhé, ale tenčí a mají kruhový profil. Vaří se do poloměkka - al dente. Na zkoušku se vyndá z hrnce a nakousne -  uprostřed musí být stále vidět syrová bílá tečka, která při skousnutí klade malý odpor. I když jsou v této chvíli těstoviny ještě tvrdé, musí se slít, protože budou ještě několik minut měknout a tzv. „dojdou“.
  • Bavette - Bavette jsou jedním z nejstarších typů dlouhých těstovin. Jsou v podstatě užší verzí tagliatelli, mají tvar dlouhých plochých úzkých nudlí. Bavette se nejčastěji podávají s tradiční omáčkou pesto, ale dobře se hodí také k zelenině.
  • Bavettine - Bavettine jsou užší verze Bavette - dlouhé ploché nudle užší než linguine, ale širší než špagety. Best served with light, delicate sauces. Nejlepší jsou podávané s lehkými, jemnými omáčkami.
  • Linguine - Tenké italské těstoviny podobné špagetám. Říká se jim také jazýčky. V podstatě to jsou užší lasagne nebo placaté špagety. Podávají se s krevetami, zeleninou nebo sýrem.

Dlouhé těstoviny se mohou připravit i barevné přidáním přírodních barevných ingrediencí do těsta. Například na červené se používá šťáva z červené řepy nebo kečup, na zelené špenát nebo bazalka a na žluté kurkuma nebo šafrán.

Asijské těstoviny

Asijské těstoviny mohou být zajímavým zpestřením jídelníčku. Používají se do polévek, ale i jako příloha nebo s dalšími surovinami i jako hlavní jídlo. K domácí výrobě některých druhů je potřeba mít speciální ingredience a také určité kuchyřské znalosti.

Základní druhy asijských těstovin

Skleněné nudle

Jedná se o nudle, jejichž hlavní složkou je škrob, především z mungo fazolí, a voda. Používá se ale i bramborový nebo maniokový škrob. Typický pro tento druh je jejich „skelný“ vzhled po uvaření. 

  • Doba vaření - Nejprve se máčí v teplé vodě 5 až 15 minut do změknutí , pak se vaří ve vroucí vodě 1 až 3 minuty. Při použití do polévky není nutné předchozí namáčení.
  • Typická jídla - Japchae - nudle Stir-fry - kuchařská technika přípravy pokrmů - na pánvi wok. Čínský výraz chǎo a bào je možné přeložit jako „míchej a smaž“. Jedná se o zdravý a rychlý způsob úpravy jídel, kdy zelenina zůstává křehká a křupavá a maso šťavnaté.

Nudle Soba

Japonské nudle Soba jsou připravovány z pohankové mouky a jsou tedy bezlepkovou a mnohem zdravější variantou k našim pšeničným těstovinám. Soba nudle se podávají dvěma způsoby -  studené s omáčkou a sezónními surovinami, nebo horké ve vývaru dashi.

  • Doba vaření - čerstvé 2 až 4 minuty ve vroucí vodě, sušené 5 až 7 minut ve vroucí vodě
  • Typická jídla - Zaru soba - studené nudle posypané drcenou řasou nori a Soba maki - studené nudle zabalené do řasy nori.

Nudle Lo mein

Mezi oblíbené čínské nudle patří i Lo mein. Na rozdíl od skleněných jsou tyto vyráběny z pšeničné mouky a po uvaření se rovnou servírují promíchané s omáčkou a vybranou zeleninou či masem.

  • Doba vaření - čerstvé 2 až 3 minuty ve vroucí vodě, sušené 5 až 6 minut ve vroucí vodě - záleží na tloušťce nudlí, vaří se na skus
  • Typická jídla -  Shrimp Lo Mein - krevetové, Lobster Lo Mein - humří, House Lo Mein - kombinace několika druhů masa.

Nudle Sōmen

Sōmen jsou japonské nudle, které se připravují z pšeničné mouky a při výrobě se navíc musí za pomoci oleje natahovat. Jedině tak docílíme požadovaného průměru, který je méně než 1,3 milimetru. Podávají se především studené s omáčkou na namáčení, případně teplé v polévce.

  • Doba vaření je 2 až 4 minuty.

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist