Zdeněk Pohlreich

Další informace
Rodina Svobodný/á
Záliby Vaření

Něco o mě

Zdeněk Pohlreich

 

Kdo by neznal dnes snad nejpopulárnějšího českého kuchaře, jehož pořady „Ano, šéfe!“ či „Teď vaří šéf!“ se staly jedněmi z nejsledovanějších v našich krajích? Řeč je samozřejmě o Zdeňku Pohlreichovi, restauratérovi, majiteli úspěšných pražských restaurací Café Imperial, Divinis a Yamato.

 

Narodil se 10. Dubna 1957, ve znamení Berana.

Dětství prožil v šedesátých letech a jak sám tvrdí, nijak zvlášť se neodlišoval od svých vrstevníků. Nejraději trávil svůj volný čas venku s kamarády, na kole, prostě tak, jak v té době prožívala své dětství většina městských dětí. Doba byla jiná, snad jednodušší a slyšet tehdy od rodičů „Máš zaracha!“ se dá v dnešní době přirovnat jen k odstřihnutí od internetu a zabavení mobilu.

K pohostinství neměl Zdeněk Pohlreich nikdy daleko. Jeho otec pracoval jako kuchař, jeho maminka v pohostinství také pracovala, jeho rodině patřila i restaurace na Střeleckém ostrově a jeho strýc vedl restauraci U topolu, ve které pracoval po návratu z vojny.

Bavil ho také sport, a ne ledajaký. Baseball! Hrál jej několik let a později, v Austrálii, dokonce působil jako baseballový rozhodčí.

 

Život není přímka, ale koho by napadlo, že vaření nepatřilo mezi jeho zájmy. Vlastně sám uvádí, že ho nezajímalo prakticky vůbec! Říká se, že hlad je nejlepší kuchař a nouze naučila Dalibora housti. Přeneseně to také může znamenat následující: Když mi nikdo neuvaří, uvařím si sám! To bylo podnětem pro jeho kuchařské začátky.

 

Snad neúspěch při přijímacích zkouškách na střední školu byl důvodem, aby nastoupil na učební obor Kuchař – číšník.

Po vyučení nastupuje do hotelu Stop a poté v dalších provozovnách národního podniku Restaurace a jídelny (RaJ). O této části své kariéry hovoří jako o čase, kdy se naučil, jak by to v kuchyni nemělo vypadat

Ve druhé polovině osmdesátých let začíná uvažovat o emigraci. Nedokázal se smířit se situací v zemi a návštěva Nizozemska ho utvrdila v tom, že lze žít i jinak, svobodněji, a tak v roce 1989 svůj záměr uskutečňuje a jeho cílem se stala právě tato země.

Nové začátky nejsou jednoduché. A zvlášť pro emigranta, jehož dokumenty ještě nejsou zcela v souladu s místními zákony. To ví asi každý, kdo se na podobnou pouť kdy vydal. A ví o tom své i Zdeněk Pohlreich. Přesto si razí svou cestu ke gastronomii, když nastupuje jako kuchař do restaurace Het Schellinkje v Meppelu, městečku vzdáleném 130 km od Amsterodamu. Nestydí se ale ani za zkušenosti méně oceňované. Živil se také mytím nádobí.

 

Holandsko však bylo pouze krátkodobou přestupní stanicí. Zdeněk Pohlreich zde získává povolení k odjezdu za oceán, a tak, po více než roce, zkouší své štěstí v přímořském městě Adelaide na jihu Austrálie.

Nastupuje na místo kuchaře v restauraci La Guillotine, která se specializovala na francouzskou kuchyni. Ostatně právě o pobytu v Austrálii Pohlreich říká, že byl tím, který ho gastronomicky nejvíce obohatil. Kupodivu úspěch svého působení v této restauraci, kde zastával i pozici Sou-Chef, nepřikládá ani tak svému kuchařskému umění či sebevzdělání, ale schopnosti se přizpůsobit, osobní odolnosti a také, alespoň v určité míře, talentu.

 

Do Česka se vrací v roce 1993, kdy nabyl, jak sám uvádí „naivní představy, že se vracím do země, kde se bude rozvíjet kvalitní kapitalizmus“.

Naštěstí pro nás a českou gastronomickou scénu navazuje na své zkušenosti ze zahraničí a nastupuje, tentokrát už v pozici šéfkuchaře, do hotelu Renaissance SAS Alcron, Villa Voyta nebo Mariott. A odtud už byl jen krůček k vytouženému vlastnímu podniku.

 

Dnes patří do portfolia jeho restaurací Café Imperial v prvorepublikovém stylu, Divinis, zaměřená na italskou kuchyni, a která získala ocenění Bib Gourmand. Dále je to Yamato v japonském stylu, a brzy přibude čtvrtá, Next Door by Imperial. Ta nabídne moderní a odlehčenou formu Café Imperial, a kde se bude snoubit český základ s evropským provedením. Podobná bistra, kde se podávají kvalitně připravené pokrmy v jednoduchém, ale stylovém prostředí, jsou současným velkým trendem ve světě.

 

Je možné, že by mnohým z nás osobnost Zdeňka Pohlreicha unikla, nebýt televize.

V roce 2009 startuje pořad „Ano, šéfe!“ a má okamžitý úspěch. Sám říká, že se mu zalíbil formát pořadu a velká možnost vlastní improvizace. Dokázal strhnout diváky svou upřímností projevu, kterým vyvrací mýtus politické korektnosti.

V roce 2010 následuje „Na nože!“ a v roce 2011 „Šéf na grilu“. Rok 2013 je to „Už dost, šéfe!“, 2014 „Teď vaří šéf!“ a „Rozpal to, šéfe!“.

Není náhodou, že pořady, ve kterých se Zdeněk Pohlreich objevuje, patří k těm nejsledovanějším.

Byla by škoda, kdybychom opomenuli zmínit se o kuchařkách, které vydal Je jich celkem osm. Mezi nimi Už dost, šéfe!; Šéf na grilu nebo Prostřeno bez servítků.

 

Osobnost Zdeňka Pohlreicha patří mezi ty, které na nás udělají dozajista dojem.

Jeho vyhraněné názory, neuhlazená mluva a vyjadřování se přímo k věci a také dosažený úspěch, který by se možná bez těchto atributů nekonal, to jsou věci, které v nás budí pozornost. A zaslouženě.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recepty

Podívejte se na recepty přidané uživatelem

Celkem položek: 89

Kuře à la paprika

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 55 min

Kuřecí prsa s kůží omyjeme, osolíme, opepříme. Z obou stran je opečeme na rozpáleném oleji do zlatova a vyndáme. Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme, zaprášíme sladkou paprikou,...

více

Játra v husím sádle

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 20 min

Rozsekáme husí játra nahrubo, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Zalijeme horkým sádlem a necháme prochladit. Doporučujeme podávat s teplým toastem.

více

Židovská husa

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 50 min

Namočený hrách uvaříme do měkka, propláchneme kroupy, spaříme, uvaříme též do měkka. Cibuli oloupeme, nasekáme, na rozehřátém husím sádle ji zpěníme, vložíme rozporcovanou husu, podlijeme...

více

Cibule plněná králičím masem

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 60 min

V jedné třetině seřízneme cibule a dáme péct v předehřáté troubě na soli při 180 stupních, než se začnou vnitřní vrstvy vysunovat ven. Vnitřek vydlabeme a rozsekáme najemno. V osolené vodě...

více

Králičí stehna na bůčku

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 60 min

Osolíme a opepříme vepřový bůček a králičí stehna. Okmínujeme a dáme do pekáče s máslem, nasekanou cibulí a trochou vody. Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů doměkka. Králičí hřbety...

více

Králičí stehna na česneku

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 60 min

Proužky slaniny protkneme omytá králičí stehna, opepříme je a osolíme. Po obou stranách je opečeme v rozpáleném oleji na pánvi. Vyndáme, přidáme zbytek slaniny, na kostičky nakrájenou mrkev a...

více

Plněné telecí hrudí

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 90 min

Nakrájenou žemli opečeme na másle, přidáme nasekaný česnek, kopřivy a jarní cibulku. Smícháme žloutky s mlékem a dvěma vyšlehanými bílky, s opečenou žemlí, osolíme, opepříme a touto směsní...

více

Podívejte se na recepty uložené uživatelem

Celkem položek: 0

Fotky

Třídit podle:

Žádné zveřejněné fotografie

Kuchařky

Kuchařka Zdeněk Pohlreich

Hodnocení: Přidal:Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich právem patří mezi nejvýznamnější osobnosti současné české gastronomie a televizní show Ano, šéfe! je jednou z nejledovanějších. Jídla se podle jeho rad a tipů vaří v mnoha kuchyních a tato kuchařka nabízí ty nejlepší i mnoho dalších, které jsou třeba i méně známé.  

Kuchařka obsahuje 51 receptů

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist