Nigella

Další informace
Rodina Ženatý/vdaná

Něco o mě

Nigella Lawsonová

Nigella Lawsonová je britská autorka známá svými kuchařskými knihami a také moderováním televizních show, jako byla například „Nigella Bites“.

Narodila se ve znamení Kozoroha, 6. ledna 1960 v Londýně, do bohaté a vlivné rodiny. Její otec, Baron Nigel Lawson of Blaby, působil jako poradce kabinetu Margaret Thatcherové a její matka, Vanessa Salmon, patřila k bohaté obchodnické rodině, která vlastnila dnes již neexistující impérium Lyon Coffee House. Není bez zajímavosti, že Margaret Thatcherová pracovala jako chemička pro tuto společnost.

Dětství Nigelly Lawsonové údajně nebylo příliš šťastné. Nerozuměla si příliš se svým otcem a o to více lnula ke své matce. Ta však umírá již ve 48 letech, tedy právě v době, kdy Nigella dospívala. Zanechala jí tu společně s jejím bratrem Dominikem a sestrami Horácií a Thomasínou. Z druhého manželství jejího otce má ještě nevlastního bratra Toma a sestru Emily.

Nigella byla nadanou studentkou, což ale neznamenalo, že byla bezproblémová. Opak je pravdou a vystřídala pět škol, než vystudovala Lady Margaret Hall College na Oxfordské univerzitě, kde získala titul Mistr středověkých a moderních jazyků.

Ve 23 letech se stala se zástupcem literárního editora v The Sunday Times, ale chtěla se věnovat více psaní vlastních textů a tak se rozhodla jít na volnou nohu a zaměřit se na psaní článků o jídle a kosmetice.

V roce 1998 vydává svou první kuchařku s názvem „How to Eat“. Nápad na její napsání vznikl při pozorování shonu, nezdarů a zádrhelů při pořádání slavnostní večeře u svých známých. Prodalo se 300 tisíc výtisků!

Kniha „How to be a Domestic Goddess“ neboli Jak být bohyní domácnosti, následovala v roce 2000. Kniha byla zaměřena hlavně na pečení a byla absolutním úspěchem. Během čtyř měsíců se jí prodalo 180 tisíc kusů!

Okamžitě poté je Nigelle nabídnuto místo redaktorky pro společenské události v novinách The Observer.

 

A začíná také její televizní kariéra. Její show „Nigela Bites“ boduje v USA a stejnojmenná kniha se stává druhou nejprodávanější knihou o Vánocích 2002 ve Spojených státech.

Při návštěvě prezidenta USA, G. W. Bushe, v Británii v roce 2003 byla požádána Tony Blairem, aby sama dohlížela na přípravu obědového menu připravovaného na počest této návštěvy.

 

V roce 2004 vydává již svou pátou knihu „Feast: Food that Celebrates LIfe“ a její televizní hvězda dále stoupá, když se často objevuje v oblíbených amerických talk show, které bývají téměř bez výjimky, přenášeny i do Spojeného království. Spojení s mezinárodními celebritami typu Ellen DeGeneres, samozřejmě jen podporuje Nigellin vzestup. A tak v roce 2006 následuje další gastronomická show, opět v USA, s názvem „Nigella Feast“. Britská BBC uvádí „Nigella’s Christmas Kitchen“, po němž následuje „Nigella Express“, a kuchařka se stejným názvem.

I nadále se věnuje televizi a dokonce se stává členkou poroty v úspěšné show „Iron Chef America“.

V roce 2012 vydává italskou kuchařku s příznačným jménem „Nigellissima: Instant Italian Inspiration“. Na jejím základě BBC vytváří show „Nigellissima“.

 

Nigella Lawsonová je držitelkou ceny Brittish Book Award z roku 2000, WH Smith Book Award z roku 2001.

Za televizní show „Nigella Bites“ získala Guild of Food Writers Television Broadcast of the Year a také Year Award and World Food Media Gold Ladle Best Television Food Show Award v roce 2001.

Cenu získává i za „ Nigella’s Christmas Kitchen“.

 

Soukromý život Nigelly Lawsonové není z těch, které znají pouze lesk a luxus.

Jejím prvním mužem byl John Diamond, s nímž má dceru Cosimu a syna Bruna. Bohužel John Diamond umírá ve věku 47 let na podobnou diagnózu, na kterou zemřela Nigellina matka a sestra Thomasina.

Nigella se později provdala za Charlese Saatchiho, jednoho z nejbohatších Britů, spojeného s impériem Saatchi Saatchi, se kterým se po deseti letech rozvádí za velké mediální pozornosti.

 

Nigella Lawsonová není u nás příliš známá. Její knihy však jsou na našem knižním trhu k dostání a to dokonce v češtině. A to je dobře. Tato dáma má totiž rozhodně co nabídnout. A co nás s ní spojuje? Vášeň pro jídlo! Sama o sobě říká, že není profesionální kuchař a jediné co by vystihlo její kvalifikaci, je slovo jedlík!

 

 

Recepty

Podívejte se na recepty uložené uživatelem

Celkem položek: 0

Fotky

Třídit podle:

Žádné zveřejněné fotografie

Kuchařky

Kuchařka - Nigella Lawsonová

Hodnocení: Přidal:Nigella

Nigella Lawsonová je známá především ve Velké Británii. Je autorkou mnoha kuchařských knih a moderátorka gastronomických televizních show. K vaření, ale především konzumaci, má velmi osobitý přístup. Tato kuchařka Nigelly Lawsonové nabízí její vynikající jídla a uvařit si je doma nyní můžete i vy.

Kuchařka obsahuje 70 receptů

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist