Jaroslav Sapík

Další informace
Rodina Ženatý/vdaná

Něco o mě

Jaroslav Sapík


Jaroslav Sapík je jedním z našich nejuznávanějších kuchařů. Vařil pro prezidenty, krále, monarchy a papeže. Je autorem několika kuchařských knih. Absolvoval mnoho zahraničních cest do předních světových hotelů a restaurací.

Pod pokličku“ se podíval v Německu, Rakousku, Anglii, Španělsku, Maďarsku, Indii nebo Singapuru. Zúčastnil se řady domácích i zahraničních soutěží, ze kterých si odnesl čestná uznání a medaile. V rodině Jaroslava Sapíka se kuchařské řemeslo dědí už od 17. století a jeho syn i dcera si také vybrali tento obor. Mimo vaření ho baví myslivost a truhlařina.
Profesní kariéra
Jaroslav Sapík se narodil v roce 1952. Vyučil se v hotelu Ambassador kuchařem, kde se postupně propracoval až na pozici šéfkuchaře. V tomto hotelu na Václavském náměstí v Praze pracoval od roku 1967 až do roku 1995. V letech 1983 – 1987 absolvoval hotelovou školu ve Velkém Meziříčí. V roce 1992 otevírá v Klokočné nedaleko Prahy rodinnou restauraci a penzion. V roce 2015 byl uveden do Síně slávy v anketě Zlatý kuchař.

Další aktivity
Mimo provozování vlastního podniku spolupracuje dlouhou dobu se správou Pražského hradu, kde zajištuje recepce, bankety a jiné významné události. Příprava pokrmů pro státní návštěvy podléhá přísnému protokolu a řídí se náboženskými zvyky i zdravotním stavem hostů.  Při této příležitosti se setkal s řadou významných státníků a dalších osobností. Účinkoval také v televizním pořadu Česko na talíři.
Oblíbená kuchyně
Preferuje českou kuchyni, které je velkým propagátorem. Tvrdí, že česká gastronomie je kvalitní a je potřeba ji vrátit význam, který zastávala ještě na počátku minulého století, kdy konkurovala kuchyni rakouské a maďarské a držela krok s francouzskou. Sám si pochutná v zimě třeba na ovaru s jablečným křenem, v létě zase na rybě. Má rád také velmi zvěřinu.

Vzory
U Jaroslava Sapíka jsou vzory především v jeho vlastní rodině. Narodil se v hostinci na Ořešíně u Brna a historie jeho rodu mu kuchařské řemeslo předurčila. Vzorem mu je i česká kuchyně jako taková. Zastává spíše rezervovaný postoj k biopotravinám, o kterých tvrdí, že by měli být normální součástí vaření. Preferuje zpracování čerstvých potravin a raději si pochutná na tradiční „hotovce“ než na okázalých pokrmech. Nijak se však nebrání ani nápadům Ládi Hrušky a jeho hrníčkové kuchařce. Říká, že si podle ní sám dělá loupáčky.

Jaroslav Sapík v roce 2009 založil, nebo lépe řečeno obnovil Československý svaz kuchařů, který byl po roce 1938 nuceně ukončen. Zajímá se o zlepšování úrovně pohostinství u nás a přikládá zvláštní důraz na férový vztah k personálu a jeho pravidelné odborné vzdělávání. Mottem Jaroslava Sapíka je: „Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři“.

Recepty

Podívejte se na recepty přidané uživatelem

Celkem položek: 101

Losos zapečený v šunce

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 50 min

Filety z lososa osolíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme nasekanou petrželkou a obalíme v plátcích šunky. Rozložíme do máslem vymazaného pekáče, polijeme vínem, zakryjeme pečícím papírem...

více

Závitek z lososa s humrem

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 26 min

Vejce vaříme do polotvrda asi 6 minut, ihned zchladíme a oloupeme. Do misky vyjmeme žloutky a vyšleháme s máslem a solí do pěny. Plátky lososa potřeme žloutkovou pěnou, na okraj položíme...

více

Zámecká srnčí žebírka

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 60 min

Husí játra nakrájíme na nudličky a osmažíme na rozpáleném ( 2 lžíce) másle ze všech stran, hotová osolíme. Srnčí maso nařízneme a vytvoříme kapsu, kterou naplníme osmaženými játry a okraje...

více

Holoubě s mandlovou nádivkou

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 75 min

V míse smícháme nakrájený uzený jazyk, strouhanku, nasekané mandle a petrželovou nať, osolíme, okořeníme, zalijeme smetanou a rozpuštěným máslem a nakonec vmícháme rozšlehaná vejce. Nádivku...

více

Telecí kýta plněná brzlíkem a játry

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 60 min

Brzlík očistíme a vložíme do studené, osolené vody, povaříme 10 minut, scedíme a necháme okapat. Husí játra nakrájíme na nudličky a opečeme na 40g rozpáleného másla ze všech stran dozlatova,...

více

Štika na pivě

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 45 min

Štiku zbavíme hlavy, ocasu a ploutví, rozpůlíme a vyjmeme kostru. Porce osušíme, osolíme, obalíme v mouce a vložíme na pánev na rozehřáté máslo s polovinou piva. Posypeme nastrouhaným zázvorem...

více

Paprikové lodičky se šunkovou pěnou

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 38 min

Vejce uvaříme natvrdo přesně 8 minut, ihned ochladíme studenou vodou a oloupeme. 200 g šunky rozmixujeme ručním mixérem a s máslem vyšleháme do pěny. Papriky podélně rozkrojíme, zbavíme...

více

Podívejte se na recepty uložené uživatelem

Celkem položek: 0

Fotky

Třídit podle:

Žádné zveřejněné fotografie

Kuchařky

Kuchařka - Jaroslav Sapík

Hodnocení: Přidal:Jaroslav Sapík

Šéfkuchař Jaroslav Sapík je vášnivým zastáncem české kuchyně a známým se stal i díky televiznímu pořadu Česko na talíři. Vařil pro prezidenty, krále i pro papeže! Tato kuchařka nabízí jeho vynikající a chutná jídla, která si tak doma můžete sami připravit.    

Kuchařka obsahuje 54 receptů

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist