Pierre Dukan

Další informace
Rodina Ženatý/vdaná

Něco o mě

Pierre Dukan

Dr. Pierre Dukan je přední francouzský odborník na výživu a autor známé diety. Tato dieta radikálně omezuje potraviny s vysokým obsahem cukru a preferuje bílkovinové potraviny. Při dodržení jejích pravidel můžete nejen zhubnout, ale váhu si potom i udržet.

Pierre Dukan se narodil 8. 6. 1941 v Alžíru. Od dětství chtěl být doktorem, což bylo i přání jeho matky. Toto přání se jim oběma splnilo.

Profesní kariéra
Od svých 23 let byl praktickým lékařem v Paříži, kde si zřídil ordinaci na Montparnasse. Dopoledne se zaobíral svojí specializací – neurologií, odpoledne poskytoval konzultace jako rodinný lékař. V roce 1975 se setkal u jednoho svého pacienta s případem obezity. To mu změnilo život. V té době se nadváha léčila pomocí snížení kalorií a malých porcí jídla. Pierre Dukan ale přišel s alternativní metodou.

Podstata diety
Dukan přišel s nápadem prevence znovunabytí nadváhy po dietě. Vytvořil metodu hubnutí zahrnující též fáze stabilizace a konsolidace. Pozitivní stránkou diety je, že v pozdější fázi si můžete dovolit i něco „zakázaného“. V první fázi, tzv. „útočné“ se zaměřujete jen na konzumaci libového masa, které představuje hovězí, telecí, drůbeží nebo rybí. Jako zdroj vlákniny si dáte denně jednu lžíci ovesných otrub. Důležité je pít dostatek tekutin. Tato fáze může trvat maximálně 10 dní, jinak hrozí zdravotní problémy. V další fázi, která trvá 14 dnů, se k bílkovinám a vláknině přidává nízkokalorická zelenina. Ve třetí fázi přibyde do jídelníčku celozrnný toast a porce tvrdého sýra. Je povoleno dát si i jedno oblíbené jídlo. V poslední fázi, tzv. „stabilizační“ se snažíte udržet si získané stravovací návyky. Jeden den v týdnu zůstává „proteinový“, kdy jíte jen maso a vejce. Denně také doplňujete stravu o vlákninu třemi lžícemi ovesných otrub, které můžete sníst s jogurtem.

Další principy
Samozřejmě to není tak jednoduché a správná skladba jídelníčku nestačí. Je potřeba denně pohyb, minimálně 20 minut chůze. Důležité také je, abyste dodržovali pitný režim a správné stravovací návyky. Tím se musíte řídit už pořád, jinak dojde k jo-jo efektu a původní váha se vám vrátí.

Publikace
Po 20 letech výzkumu představil své objevy v roce 2000 ve své knize „Neumím zhubnout“, která se brzy stala bestsellerem ve Francii i Velké Británii. Podle této metody hubnutí se řídila i Kate Middleton, dnes Vévodkyně z Cambridge, před svou svatbou s princem Williamem. Zhubla o dvě čísla šatů. Dr. Dukan je autorem devatenácti knih, kterých se prodalo dva a půl milionu výtisků. V roce 2004 vytvořil Dr. Dukan s pomocí týmu lékařů a odborníků informačních technologií další knihu s názvem My Weight Book (Moje kniha hmotnosti). Ta je unikátní pro každého čtenáře, který vyplnil online dotazník se 150 otázkami.

Dukanova dieta byla dosud přeložena do devíti jazyků a prodává se ve více jak dvaceti zemích světa. Důvodem je nejen účinnost metody, která přináší rychlé výsledky, ale také její relativní jednoduchost.

Recepty

Podívejte se na recepty uložené uživatelem

Celkem položek: 0

Fotky

Třídit podle:

Žádné zveřejněné fotografie

Kuchařky

Kuchařka - Dukanova dieta

Hodnocení: Přidal:Pierre Dukan

Dukanova dieta má základ v jídle, které obsahuje větší množství bílkovin. Organismus na jejich odbourání spotřebuje poměrně mnoho energie a tak dochází k hubnutí. U Dukanovy diety je ale potřeba dodržovat její fáze a také správná jídla, které nabízí naše kuchařka – pak je tato dieta skutečně značně…

Kuchařka obsahuje 49 receptů

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist