Roman Paulus

Další informace
Rodina Ženatý/vdaná

Něco o mě

Roman Paulus

 Roman Paulus patří mezi naše nejúspěšnější kuchaře. Již pětkrát získal nejprestižnějších kuchařské ocenění - hvězdu Michelin. Přesto je stále skromný a nad své angažmá při dobytí kulinářského Olympu staví práci týmu.

Dobrý šéfkuchař je prý ten, který může odjet na dovolenou a práce v kuchyni se to nijak nedotkne. Svou roli vidí v podobné pozici, jakou má trenér u fotbalového týmu. A to je dokázat každému členu týmu poradit, když se něco nedaří, nebo prosadit svou vizi, když se mu něco nelíbí. Při vaření klade důraz na čerstvost a kvalitu surovin, ale také na neobvyklou skladbu menu. Host by si měl na jídle pochutnat, ale také ho musí bavit.

Profesní kariéra

Roman Paulus je nyní šéfkuchařem restaurace Radisson Blu Alcron, která pod jeho vedením získala již pětkrát michelinskou hvězdu. Svou kariéru ale započal na začátku 90. let v Rakousku, kde pracoval v několika sezónních hotelech, například Hotel Gasthof Post Lech nebo See Hotel Werzer Astoria Portschach. V roce 1999 se přemístil do známého hotelu Savoy v Londýně. Po zkušenosti v Londýně vařil v roce 2001 na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II, na které strávil půl roku. Po návratu v roce 2002 již začal pracovat pro hotely Hilton, nejprve ve Vídni a od roku 2003 v Praze. Na jaře 2008 přijal nabídku postu šéfkuchaře v hotelu Alcron.

Další aktivity

Pořádá kuchařské kurzy pro dospělé i děti. Loni se stal Roman Paulus jedním z hlavních hrdinů neotřelé kampaně firmy Lidl, kterou si diskontní řetězec zlepšuje svou pověst. Dále má svoje webové stránky, na kterých mimo jiné píše svůj blog. Vlastní televizní pořad nemá, ale kdyby dostal nabídku, nebránil by se jí. Je to podle něj nová příležitost a výzva.

Oblíbená kuchyně

Upřednostňuje českou a francouzskou kuchyni, ale cení si i italské, které přiznává jednoduchost. To je také předpokladem jejího celosvětového rozšíření. Česká kuchyně takovým předpokladům jednoduše nemůže konkurovat. V restauraci Alcron vaří také tradiční českou svíčkovou, kterou Roman Paulus považuje za dobré jídlo. Sám si na cestách dá rád i knedlíky, nejraději jahodové. Nebrání se ani smaženému sýru, ale říká, že záleží na surovinách a neměl by se jíst moc často. Také si pochutná na krupicové kaši, kterou rád vaří pro své děti. První jeho pokrm, který sám uvařil, byly palačinky.

Vzory

Vzorem mu byl Jaroslav Trejbal, který zamlada pracoval ve Francii a pro Romana Pauluse byl inspirací. Chtěl být jako on, cestovat a vařit. Trejbal také vařil pro slavného českého herce Vlastu Buriana. Roman Paulus chtěl být vždy kuchařem a to se mu splnilo. Dnes si nejvíce váží svého britského kolegy Gordona Ramsaye, kterému má trochu za zlé, že v očích diváků udělal z kuchařů hulváty. Uznává však především jeho odborné kvality. Ramsey je držitelem několika Michelinských hvězd a Roman Paulus dobře ví, co toto ocenění obnáší. Protože nevíte, kolik inspektorů Michelin přijde a co si dají k jídlu, není možné nějak s cenou kalkulovat. Není to, jak říká, vypilování jednoho jídla, ale každodenní mravenčí práce.

 Roman Paulus je sympatický muž, který sám o sobě říká, že se vidí jako kluk, co rád cestuje, vaří a nerad se učí ve škole. Jeho škola je přímo to co dělá. Pohled na život i práci si uchovává stále mladistvý a je plný elánu.Stále zkoumá nové receptury a postupy. Zkušenost s vařením v cizině je podle něj přínosem v tom, že kuchař pozná různé koncepty a přístupy k vaření. Jeho profese se může uplatnit kdekoliv na světě, protože všude lidé rádi jedí.Dobrá kuchyně se ale může dělat i v restauraci na růžku, kam budou lidé rádi chodit. Roman Paulus senarodil 4/4/1975 v Praze, je ženatý a má dvě děti.

 

 

Recepty

Podívejte se na recepty přidané uživatelem

Celkem položek: 130

Čokoládovo-ořechový nákyp

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 40 min

V míse vyšleháme 100g másla se 100g cukru do pěny. Vmícháme žloutky a pomalu přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Vyšlehané máslo s cukrem a čokoládou...

více

Konfitovaná kachna

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 280 min

Kachnu očistíme, opláchneme a osušíme. Ořízneme spodní části křídel, kachnu rozpůlíme a vložíme do pekáče. Maso ze všech stran osolíme, přihodíme 2 větvičky rozmarýnu. Neoloupanou paličku...

více

Pečená kachna s rýží

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 180 min

Na nádivku připravíme pomeranč, dobře ho omyjeme a neoloupaný nakrájíme na větší kousky, cibuli oloupeme a rovněž nakrájíme na větší kusy. V misce promícháme s 0,25 lžičkou soli a s mletým...

více

Kuřecí řízky v sladkokyselé omáčce

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 80 min

Omytá a osušená kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. V míse je promícháme s jemně pokrájenou papričkou a drobně posekaným česnekem. Přilijeme sojovou omáčku, rozšlehané vejce a Solamyl. Pečlivě...

více

Tatarák z telecího s marinovaným fenyklem

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Počet komentářů k receptu
1
Celkový čas přípravy 20 min

Telecí svíčkovou ostrým nožem najemno naškrábeme. Přidáme trochu dijonské hořčice, omytou, nasekanou pažitku a ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a olivovým olejem. Maso dochutíme jemně, ne...

více

Králičí hřbet s liščí omáčkou

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 70 min

V misce smícháme 40ml oleje, pepř se solí a směs důkladně vetřeme do očištěných králičích hřbetů. Maso zabalíme do vakuovaného obalu a pět minut vaříme (tzv. metoda sous-vide) ve vodní lázni...

více

Omáčka ze smržů

hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
Celkový čas přípravy 35 min

Oloupanou, najemno nakrájenou šalotku vsypeme do kastrolu na rozehřáté máslo a orestujeme na ní očištěné, nakrájené smrže (sušené si dáme předem namočit.) Krátce je podusíme. Potom přilijeme...

více

Podívejte se na recepty uložené uživatelem

Celkem položek: 0

Fotky

Třídit podle:

Žádné zveřejněné fotografie

Kuchařky

Kuchařka Romana Pauluse

Hodnocení: Přidal:Roman Paulus

Šéfkuchař Roman Paulus třikrát získal Michelinskou hvězdu a také titul Kuchař roku 2009 – 2010. Jeho jídla se servírují v hotelu Radisson Blu Alcron, a nyní je nabízí i tato kuchařka s jeho jídly. Pokud dodržíte postup a použijete správné kvalitní suroviny, opravdu si pochutnáte.    

Kuchařka obsahuje 26 receptů

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist