Štědrovečerní štrůdl - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Štědrovečerní štrůdl
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 10040 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
150 g | Cukr krupice |
750 g | Jablka |
150 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1 polévková lžíce | Víno bílé |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 111,8mg |
Draslík | 188,9mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Jablka, Skořice mletá, Sůl, Vejce slepičí, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Štědrovečerní štrůdl postup přípravy receptu:
1 | Dáme do mísy mouku, vytvoříme v ní důlek, do kterého rozdrobíme 2 lžíce másla. Přidáme 1 vejce, špetku soli, víno a studenou vodu. |
2 | Vytvoříme těsto a necháme asi hodinu uležet v chladu. |
3 | Mezitím si oloupeme a nastrouháme nahrubo jablka. |
4 | Pak z těsta vyválíme tenký plát, který potřeme rozpuštěným máslem. |
5 | Dáme na něj nastrouhaná jablka a posypeme pískovým cukrem smíchaným se skořicí. |
6 | Plát opatrně zavineme a přendáme na vymaštěný plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby. Běheme pečení štrůdl potíráme vejcem. |
7 | Horký štrůdl potřeme rozpuštěným máslem a dostatečně pocukrujeme. |