Peciválky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Peciválky
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 1005 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
40 g | Máslo čerstvé |
400 ml | Mléko polotučné |
400 g | Mouka polohrubá |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 76g |
---|---|
Cholesterol | 114,6mg |
Draslík | 244,2mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Peciválky postup přípravy receptu:
1 | Zaděláme si kynuté těsto jako na buchty. |
2 | Z vykynutého těsta vykrajujeme kousky, na vále je lehce roztlačíme a do středu dáváme lžičkou makovou náplň. |
3 | Uděláme kuličky, které vkládáme stisknutou stranou na plech. Potřeme je máslem a upečeme. |
4 | Druhý den je na povrchu natrhneme, přelijeme vřelým mlékem a necháme je chvilku pod pokličkou. |
5 | Horké peciválky nasáklé mlékem posypeme skořicovým cukrem a mastíme rozpuštěným máslem. |
6 | Peciválky jsou výborné pokud je makové náplně hodně a obal těsta je tenký. |
Poznámka
Maková náplň: 150 g mletého máku, mléko na spaření dle potřeby, skořice mletá asi 1/2 lžičky, 2 lžičky perníku, cukr dle chuti, 80 g másla.