Polévka hlubockých rybářů - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka hlubockých rybářů
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 10074 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
30 g | Celer bulvový |
5 g | Houby sušené |
1 kg | Kapr obecný |
1 polévková lžíce | Mléko polotučné |
60 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g | Mrkev kořen |
2 špetka | Muškátový oříšek |
4 špetka | Pepř černý mletý |
10 g | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
30 g | Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
80 g | Vnitřnosti z kaprů |
1 l | Vývar z hovězích kostí |
1 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 278,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 430,4mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,3mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Kapr obecný, Muškátový oříšek, Petržel kořen, Sádlo škvařené, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní), Vývar z hovězích kostí , Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Vnitřnosti z kaprů nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka hlubockých rybářů postup přípravy receptu:
1 | Rybí vnitřnosti (mlíčí a jikry) omyjeme, z hlavy odstraníme žábry a vaříme každé zvlášť ve slané vodě asi 10 minut. |
2 | Po uvaření hlavu vyjmeme a obereme maso, které nakrájíme na drobné kousky a přidáme do rozmíchaných vařených vnitřností. |
3 | Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme a dáme vařit do trošky vývaru. |
4 | Připravíme si z mouky a sádla jíšku, aby měla narůžovělou barvu a zalijeme ji prochladlým vývarem. Ochutíme pepřem a muškátovým květem, důkladně rozmícháme a necháme provařit. |
5 | V průběhu vaření si zvlášť uvaříme sušené houby, které pak najemno nasekáme a nalijeme i s vývarem z hub do provařené polévky, kterou jsme přecedili přes jemný cedník. |
6 | Do polévky zamícháme vařenou zeleninu, vnitřnosti s masem z hlavy, přilijeme rybí vývar a přidáme lžíci mléka. Necháme přejít varem. |
7 | Rozšleháme ve smetaně žloutek a vlijeme jej do polévky za stálého míchání. Polévku ještě dochutíme, ale již nevaříme. |
8 | Přidáme drobně nasekanou petrželku a najemno nakrájenou na másle opraženou housku. |