Linecké hvězdičky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Linecké hvězdičky
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 1009 |
Kategorie: | Cukroví |
Ingredience
50 g | Cukr moučkový |
6 polévková lžíce | Marmeláda rybízová |
100 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 49,0mg |
Draslík | 3,4mg |
Vláknina | 945,0mg |
Vitamín A | 43,3mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Marmeláda rybízová, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Linecké hvězdičky postup přípravy receptu:
1 | Mouku prosijeme a smícháme s moučkovým cukrem, změklým máslem a žloutkem. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme zabalené v potravinářské folii asi 30 minut odpočinout v lednici. |
2 | Z těsta rozválíme plát asi 200 silný a tvořítkem z něj vykrajujeme hvězdičky. Polovinu hvězdiček uprostřed vykrojíme. |
3 | Troubu předehřejeme na 175 stupňů Celsia. Hvězdičky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 5 - 6 minut, až jsou světle růžové. |
4 | Vychladlé cukroví mažeme marmeládou a slepujeme k sobě vždy jednu hvězdičku plnou a jednu s otvorem uprostřed. Před podáváním pocukrujeme. |
Poznámka
Čerstvě upečené linecké cukroví se velmi snadno láme, proto je musíme nechat vychladnout a z plechu je sundaváme velmi opatrně - nejlépe širokým nožem nebo lopatkou. Pokud připravujeme těsta větší množství, rozdělíme si je na díly a postupně je vyndaváme z ledničky, protože těsto při zpracování měkne - je důležité pracovat s tuhým těstem.
Velmi moc tento recept doporučuji! V poměru 3 : 2 : 1 už peču několik let. Jednoznačně palec nahoru. Někdy přidávám citronovou kůru, z tohoto těsta taky dělávám i mini košíčky ve formičkách určené k dalšímu plnění.