Žahour - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žahour
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 1023 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
500 g | Borůvky |
50 g | Cukr krupice |
20 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
15 g | Solamyl |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 12,3mg |
Draslík | 96,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 67,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krupice, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Solamyl mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žahour postup přípravy receptu:
1 | Cukr nasypeme do nádoby, pokropíme asi 2 lžícemi vody a přivedeme do varu. |
2 | Jakmile začne cukr perlit, přisypeme do něho čisté borůvky a necháme zlehka povařit tak, aby nám borůvky zůstaly nerozvařené. |
3 | Potom přidáme máslo, zalijeme mlékem, ve kterém jsme si předem rozmíchali moučku. |
4 | Povařená omáčka by měla být k lívancům a vdolkům hustší, jinak jen zahoustlá. Pokud ji chceme mít řidší, tak ředíme mlékem a tou poléváme ovocné či kynuté knedlíky. |