Polévka telecí mozečková - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka telecí mozečková
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | fialova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 10266 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
0,5 ks | Cibule |
80 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř bílý |
0,1 l | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
250 g | Telecí mozek |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 1g |
Draslík | 1g |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,7mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sůl, Telecí mozek, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 12% (konzumní), Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka telecí mozečková postup přípravy receptu:
1 | Telecí mozeček přelijeme vroucí vodou, zcedíme, odblaníme a nasekáme nahrubo. Spolu s jemně nakrájenou cibulí a petrželkou osmažíme mozeček na 30g másla. |
2 | Z 50g másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji polévkou, povaříme, osolíme a opepříme. Přidáme mozeček a ještě krátce povaříme. Okořeníme špetkou muškátu, polévku prolisujeme a nakonec zahustíme smetanou a žloutkem. |
3 | K polévce podáváme kostičky osmažené žemle. |
Poznámka
Můžeme použít vývar z telecích kostí.