Žloutková (Holandská) omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žloutková (Holandská) omáčka
Žloutková (Holandská) omáčka
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | hruba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (22%) |
ID receptu: | 1045 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
50 g | Citrony |
300 ml | Hovězí vývar základní |
100 g | Máslo čerstvé |
10 g | Sůl |
100 g | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 135,4mg |
Draslík | 37,4mg |
Vláknina | 470,0mg |
Vitamín A | 145,7mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Hovězí vývar základní, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žloutková (Holandská) omáčka postup přípravy receptu:
1 | Žloutky rozšleháme, přidáme chladný vývar zbavený tuku a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí. Směs se nesmí vařit, aby se nesrazila. |
2 | Do hustě vyšlehané směsi zvolna zašleháme vlažné rozpuštěné máslo a omáčku dochutíme solí a citronovou šťávou. |
3 | Uchováváme ji ve vodní lázni. |
Poznámka
Tato omáčka je vhodná jako doplněk k žampionům, jemné zelenině, ke smaženým pokrmům, rybám nebo k drůbeži.
Holandská omáčka byla výborná. Jen jsem použila přepuštěné máslo :) Samozřejmě tu zde měl hlavní slovo hovězí rib eye steak. Jako přílohu jsme měli zapečenou červenou řepu