Jednoduchý recept

Český knedlík

  • Česko
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Český knedlík 5 1
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (15%)
ID receptu: 1067

Ingredience

1 dl Minerální voda perlivá
2,5 dl Mléko polotučné
400 g Mouka pšeničná hrubá
1 kávová lžička Sůl
2 ks Vaječný žloutek slepičí
2 l Voda pitná
2 ks Žemle tuková

Nutriční hodnoty jedné porce

26% Kalorie 513 kcal
Kilojoule 2 145kJ
26% Sacharidy 93 g
10% Tuky 7 g
11% Sodík 221 mg
29% Bílkoviny 16 g

Český knedlík postup přípravy receptu:

1

Rozmícháme žloutky v mléce a sodovce. Vlijeme do připravené mouky, osolíme a vypracujeme řidší těsto, které později zhoustne. Těsto necháme asi půl hodiny odpočinout.

2

Potom přidáme na kostičky nakrájené žemle (nejlépe starší nebo mírně zatvrdlé), promícháme a těsto rozdělíme na 3 díly.

3

Každý díl si položíme na moukou vysypané prkénko a vytvoříme podlouhlý knedlík. Knedlíky sesuneme z prkénka do vroucí osolené vody.

4

Vaříme je přiklopené a po chvilce var zmírníme. Knedlíky opatrně odddělíme ode dna.

5

Po 15 minutách varu je ve vodě obrátíme. Vaříme je celkem asi 25-30 minut.

6

Nakrájené žemle můžeme také osmažit na másle a vychladlé je přidat do těsta.

Komentáře a hodnocení

 
kvetush
Český knedlík
Tento knedlík jsem vařila ke svátečnímu obědu se zelím a kuřecími stehny. Knedlík jsme si hned oblíbili. Místo třech knedlíků jsem udělala dva větší. Perfektně držel tvar a nepopraskal. Jsem hrdá na to, že se mi fakt povedl. Děkuji za recept.

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept