Slezský bigos - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slezský bigos
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 1085 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
200 g | Brambory |
120 g | Cibule |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
80 g | Sádlo škvařené |
70 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
200 g | Vepřová plec |
200 g | Vepřový bok |
200 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 68,5mg |
Draslík | 418,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 41,7mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,1mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Vepřová plec, Vepřový bok, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slezský bigos postup přípravy receptu:
1 | Plec i bůček nakrájíme na malé kostičky, osolíme a opepříme. |
2 | Nakrájíme najemno cibuli a usmažíme ji dozlatova na polovině sádla s nakrájenou slaninou. |
3 | Přidáme maso, opečeme a dusíme do poloměkka za občasného podlévání vodou. |
4 | Druhou polovinou sádla vymastíme pekáč a na dno rovnáme na plátky nakrájené, oloupané brambory, lehce je osolíme a posypeme kmínem. Na ně pak položíme vrstvu opečeného masa s cibulí, dále vrstvu propláchnutého, okapaného a překrájeného zelí. Jako poslední vrstvu pokládáme opět plátky syrových brambor. |
5 | Přikryjeme dalším pekáčem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. |