Sváteční kulajda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sváteční kulajda
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | nova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (22%) |
ID receptu: | 11076 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
500 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
7 ks | Houby čerstvé |
1 špetka | Kmín celý |
1 hrst | Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 ks | Nové koření celé |
5 ks | Pepř černý celý |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
2,5 dl | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 155,2mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 36g |
Vitamín A | 920,9mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,8mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Cibule, Kmín celý, Kopr čerstvý, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sváteční kulajda postup přípravy receptu:
1 | Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a očištěné houby nakrájíme na větší kousky. Vše vložíme do hrnce s vodou, přidáme kmín, celý pepř, bobkový list, nové koření, sůl a jemně nakrájenou cibuli. Uvaříme doměkka. |
2 | Když jsou brambory měkké, přilijeme do polévky za stálého míchání smetanu rozmíchanou s moukou a vaříme asi 5 minut. Nakonec přidáme rozkvedlaná vejce, nasekaný kopr a chvíli povaříme. |
Poznámka
Podáváme s pečivem. Při přípravě polévky použijeme hnědé hřiby.
Výborná polévka, všem chutnáJen vody jsem musela dát trochu více, jinak by mi přišla moc hustá, ale to je spíš podle toho, jak kdo má rád:-)