Zelnice s uzeným masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelnice s uzeným masem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | dudlik |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 1125 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Cibule |
100 ml | Hovězí vývar základní |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 dl | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
2 polévková lžíce | Tuk |
200 g | Uzené maso vařené |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1,3 l | Voda pitná |
250 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 122,1mg |
Draslík | 190,0mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 50,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hovězí vývar základní, Paprika mletá sladká, Sůl, Tuk, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Uzené maso vařené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelnice s uzeným masem postup přípravy receptu:
1 | Uzené maso nakrájíme na kostičky, vložíme do vody a přivedeme k varu. Vložíme kysané zelí, osolíme, opepříme a vaříme do poloměkka. |
2 | Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, poprášíme sladkou červenou paprikou, vše osmahneme a připravenou jíšku vložíme do polévky. |
3 | Vše uvaříme do měkka. |
4 | Polévku nakonec zjemníme smetanou s rozšlehaným žloutkem. |
Poznámka
místo uzeného masa můžeme dát jinou uzeninu
Na cibulovou jíšku jsem použila malinko více oleje, mletou papriku doporučuji dát až nakonec, promíchat a jíšku odstavit. Jinak hrozí, že paprika zhořkne. Uzené maso, pokud už je vařené, bych dala až nakonec do hotové polévky ke konci píipravy a místo hovězího vývaru bych použila vývar uzený. Na podobné polévky používám i uzené kosti, z kterých mám po uvaření jak vývar, tak i trochu masa které oberu z kostí. Žloutek jsem vynechala úplně, použila jsem jen smetanu. Soli jsem dala podle potřeby. Pokud je zelí dost kyselé, přidávám malinko cukru. Polévka byla dobrá, ale doporučuji dělat jiným postupem, jak jsem popsala výše.