Cibulová polévka zapékaná - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cibulová polévka zapékaná
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Marcela Mikešová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (41%) |
ID receptu: | 11420 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
750 g | Cibule |
60 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
250 g | Sýr Gouda 45% |
1 ks | Veka tuková |
1 dl | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 59,5mg |
Draslík | 245,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Sůl, Sýr Gouda 45%, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Veka tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cibulová polévka zapékaná postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli osmahneme na másle, zaprášíme moukou a zalijeme vínem a vodou. Osolíme, opepříme a necháme pod pokličkou na mírném ohni probublávat asi 30 minut. Potom polévku procedíme, abychom oddělili cibuli od vývaru. |
2 | Na dno polévkové zapékací mísy klademe střídavě vrstvu opečené veky, vrstvu procezené cibule a vrstvu nastrouhaného sýru. Postup opakujeme. Nakonec nalijeme do mísy vývar a vše pokryjeme vrstvou nastrouhaného sýru. |
3 | Polévku zapékáme v horké troubě asi 10 minut. |
Poznámka
Místo opečené veky můžeme použít chléb.