Ztracená vejce ve smetanové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 15 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ztracená vejce ve smetanové omáčce
Celkový čas: | 15 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 11605 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 dl | Ocet kvasný lihový |
0,3 l | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
8 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 939,8mg |
---|---|
Cholesterol | 517,8mg |
Draslík | 155,5mg |
Vláknina | 63,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 66,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ztracená vejce ve smetanové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Do kastrolu vlijeme vodu, osolíme, nalijeme ocet a přivedeme k varu. Do šálku vejce rozklepáváme po jednom a nízko nad hladinou vroucí vody je vpouštíme do kastrolu. |
2 | Pomalým varem vaříme zhruba 4 minuty. Následně je děravou naběračkou vyjmeme do připravené omáčky nebo vody, aby neoschla. |
3 | Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, zalijeme trochou kyselého odvaru z vajec, vymícháme do hladka a přilijeme kyselou smetanu. |
Poznámka
Obměny : 1. Do omáčky přidáme nasekaný kopr. 2. Do omáčky přidáme na kousky nakrájené dušené houby. 3. Do omáčky přidáme na másle podušená oloupaná a nakrájená rajčata.
Ztracená vejce ve smetanové omáčce jsou moc dobrá. Jen jsem nevěděla, jestli mám přidat 12% smetanu nebo smetanu kysanou, protože v ingrediencích je uvedena 12% a v receptu pak kyselá, ale to vůbec nevadilo. Protože jsem měla v lednici smetanu na vaření, tak jsem tam dala 12%. Do omáčky jsem přidala pár žampionů a báječný výsledek byl na světě.