Květák zapečený se sýrem a smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Květák zapečený se sýrem a smetanou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | nova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (22%) |
ID receptu: | 11628 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
700 g | Květák |
50 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 dl | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr Eidam cihla 40% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 51,3mg |
Draslík | 524,2mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 84,4mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Květák, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Květák zapečený se sýrem a smetanou postup přípravy receptu:
1 | Očištěný květák rozebereme na růžičky, opláchneme, košťál rozpůlíme. Vše vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. |
2 | Květák scedíme, po okapání drobně nasekáme. Polovinu květáku urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy, posypeme větší částí nastrouhaného sýra, opepříme a pokapeme částí másla. Postup opakujeme u druhé vrstvy, nahoře ji ještě pokapeme smetanou. |
3 | Pokrm zapečeme v dobře vyhřáté troubě asi 10 minut, ihned podáváme. |
4 | Vhodnou přílohou jsou vařené brambory. |
Poznámka
Servírujeme teplé.