Dušený květák po římsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušený květák po římsku
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | mala |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 11636 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
800 g | Květák |
60 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Eidam cihla 40% |
3 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 35,5mg |
Draslík | 617,1mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 99,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Květák, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušený květák po římsku postup přípravy receptu:
1 | Očištěný květák rozebereme na růžičky, omyjeme a osušíme. |
2 | Na rozehřátém másle zpěníme jemně nakrájený česnek a nasekanou petrželku, přidáme květák, vše osmažíme. Zalijeme 3 dl vody, osolíme, opepříme, vmícháme rajčatový protlak. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni, až květák změkne. |
3 | Měkký květák upravíme na talířky, posypeme nastrouhaným sýrem. |
4 | Podáváme s vařenými bramborami. |
Poznámka
Servírujeme teplé.