Vánočka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánočka
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 1171 |
Ingredience
120 g | Cukr moučkový |
42 g | Droždí |
50 g | Hrozinky |
50 g | Mandle |
50 g | Mandle plátky |
100 ml | Mléko plnotučné |
600 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Sůl |
150 g | Tuk Hera jedlý |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 173,6mg |
Draslík | 203,1mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 63,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Droždí, Hrozinky, Mandle, Muškátový oříšek, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mandle plátky, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Tuk Hera jedlý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánočka postup přípravy receptu:
1 | Z droždí, části mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, zbylé přísady částečně zpracujeme a přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru. Hněteme tak dlouho až vznikne vláčné tužší těsto. Necháme vykynout. |
2 | Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílu a každé rozválíme na delší váleček. Spodní díl pleteme ze 4, prostřední ze 3 a vrchní stočením 2 pramenů. Spodní díl přeneseme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem, taktéž střední a zakončíme horním spleteným pramenem, jehož konce podsuneme pod okraj vánočky. |
3 | Celý povrch potřeme zbylým vejcem a posypeme mandlovými lupínky. |
4 | Pečeme v el.troubě při 180°C asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při 160°C. |
5 | Po upečení pocukrujeme. |
Poznámka
Rozinky můžeme naložit do rumu, hodinu před přípravou těsta. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Těsto necháme kynout nejméně 1 hodinu.
dobrý recept