Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Vánočka 5 1
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (25%)
ID receptu: 1171

Ingredience

120 g Cukr moučkový
42 g Droždí
50 g Hrozinky
50 g Mandle
50 g Mandle plátky
100 ml Mléko plnotučné
600 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 špetka Muškátový oříšek
1 špetka Sůl
150 g Tuk Hera jedlý
4 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

26% Kalorie 507 kcal
Kilojoule 2 121kJ
18% Sacharidy 63 g
29% Tuky 22 g
9% Sodík 189 mg
23% Bílkoviny 13 g
Vánočka

Vánočka postup přípravy receptu:

1

Z droždí, části mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, zbylé přísady částečně zpracujeme a přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru. Hněteme tak dlouho až vznikne vláčné tužší těsto. Necháme vykynout.

2

Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílu a každé rozválíme na delší váleček. Spodní díl pleteme ze 4, prostřední ze 3 a vrchní stočením 2 pramenů. Spodní díl přeneseme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem, taktéž střední a zakončíme horním spleteným pramenem, jehož konce podsuneme pod okraj vánočky.

3

Celý povrch potřeme zbylým vejcem a posypeme mandlovými lupínky.

4

Pečeme v el.troubě při 180°C asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při 160°C.

5

Po upečení pocukrujeme.

Poznámka

Rozinky můžeme naložit do rumu, hodinu před přípravou těsta. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Těsto necháme kynout nejméně 1 hodinu.

Komentáře a hodnocení

 
Tonda
Vánočka
dobrý recept

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept