Rajčatová polévka se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rajčatová polévka se smetanou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | cerna |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 11731 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
50 g | Máslo čerstvé |
0,5 l | Mléko polotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 ks | Pepř černý celý |
500 g | Rajčata |
250 ml | Smetana 12% (konzumní) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
0,3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 52,5mg |
Draslík | 800,5mg |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,3mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 89,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Pepř černý celý, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rajčatová polévka se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Omytá, na kousky nakrájená rajčata osmahneme s pepřem a bobkovým listem na 20 g másla, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Měkká rajčata prolisujeme. |
2 | Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozšleháme a povaříme. Potom přidáme rajčatový protlak, sůl a znovu přivedeme k varu. |
3 | Nakonec do polévky přilijeme smetanu a přihřejeme téměř k varu. |