Švestkový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švestkový koláč
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 1180 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
40 g | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
0,3 l | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
800 g | Švestky |
80 g | Tuk Hera jedlý |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 27,0mg |
Draslík | 238,9mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 304,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Sůl, Švestky, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Tuk Hera jedlý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Švestkový koláč postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si kvásek z trochy mléka, cukru a droždí, na teplém místě necháme vykynout. Mouku, žloutek, sůl, vlažné mléko a rozpuštěnou Heru smícháme s kváskem a vypracujeme těsto které necháme cca 30 minut kynout. |
2 | Potom je urovnáme na vymazaný a vysypaný plech, kraje trochu zvedneme. Koláč ozdobíme švestkami a necháme ještě chvíli kynout. Okraje potřeme zbylým bílkem. |
3 | Pečeme ve středně teplé troubě asi 20 minut, vytáhneme, posypeme cukrem a dopečeme. |
Poznámka
Tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu. 4 lžíce cukru na posypání.