Gratinovaná štika po francouzsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinovaná štika po francouzsku
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Marcela Mikešová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (41%) |
ID receptu: | 12408 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
50 g | Anglická slanina |
1 kávová lžička | Kari koření |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
4 ks | Šalotka |
1 ks | Šalvěj čerstvá |
100 ml | Smetana 12% (konzumní) |
800 g | Štika obecná |
1 kávová lžička | Sůl |
2 polévková lžíce | Sýr Ementál (Primátor) |
1 ks | Tymián čerstvý |
200 ml | Víno bílé |
50 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 121,9mg |
Draslík | 760,8mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,8mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 47,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Kari koření, Šalotka, Šalvěj čerstvá, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní), Štika obecná, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinovaná štika po francouzsku postup přípravy receptu:
1 | Očištěné porce štiky (po 200 g) vložíme do hrnce s vínem, osolíme, opepříme, přidáme šalvěj, tymián a necháme na mírném ohni táhnout. Měkké porce ryby vyjmeme a necháme ochladit. Vinný nálev zredukujeme na polovinu. |
2 | Ze 2 lžic másla a z mouky připravíme připravíme světlou jíšku, zalijeme ji nálevem a smetanou, okořeníme kari kořením a vsypeme nasekanou šalotku. Omáčku povaříme asi 20 minut. |
3 | Porce štiky dáme do zapékací mísy, posypeme petrželkou, plátky žampionů, nudličkami slaniny a zalijeme omáčkou. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem. Pokrm zapečeme v horké troubě dozlatova. |
Poznámka
Podáváme s dušenými bramborami a čerstvou zeleninou.