Bramborová kaše - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborová kaše
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 12454 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1 kg | Brambory |
3,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko polotučné |
4 polévková lžíce | Strouhanka |
1 polévková lžíce | Sůl |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 26,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,5mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Strouhanka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborová kaše postup přípravy receptu:
1 | Brambory očistíme, oloupeme, nakrájíme na stejné kousky, zalijeme do roviny horkou osolenou vodou a vaříme 15—20 minut do měkka. Poté je scedíme, prolisujeme nebo rozmělníme mačkadlem, aby nikde nezůstal kousek brambor. |
2 | Jakmile jsou rozmělněné, přidáme lžíci syrového másla a po částech přiléváme svařené horké mléko. Stále mícháme a kaši řádně našleháme. Dle potřeby přisolíme. |
3 | Kaši posypeme strouhankou na sucho opraženou, kterou po odstavení z ohně omastíme máslem. |
Na sucho opraženou strouhanku používám hlavně na sladká jídla, bramborové šišky a bramborové knedlíky se švestkami, nebo na povidlové taštičky. Tak jsem měla premiéru jako posyp na kaši a musím říct, že chutnala. Teď uvažuji, s čím vším se dá zkombinovat nebo se jí jen samotnáVyzkoušejte! Co se týká gramáží surovin, tak u kaše se to nedá jednoznačně říct, záleží na bramborách a taky někdo chce kaši spíš hustější a někdo hodně řídkou. Za mě palec nahoru.