Krupicový nákyp s jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krupicový nákyp s jablky
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | filmova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 1274 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
30 g | Citrony |
240 g | Cukr krupice |
60 g | Cukr moučkový |
60 g | Cukr vanilka |
3 g | Hrozinky |
1500 g | Jablka |
300 g | Máslo čerstvé |
1500 ml | Mléko polotučné |
600 g | Pšeničná krupice |
300 ml | Sirup višňový |
3 g | Skořice mletá |
15 g | Sůl |
240 g | Vejce slepičí |
300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 78g |
---|---|
Cholesterol | 152,5mg |
Draslík | 201,3mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,2mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Cukr moučkový, Hrozinky, Jablka, Skořice mletá, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pšeničná krupice, Sirup višňový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krupicový nákyp s jablky postup přípravy receptu:
1 | Krupici prosijeme, nasypeme do vařícího mléka, osolíme, přidáme 1/3 dávky másla a za stálého míchání uvaříme hustší kaši. Odstavíme ji z tepla a za občasného promíchání ji necháme vychladnout. |
2 | Pekáč vymastíme 1/3 dávky másla. |
3 | Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem doběla, přidáme kůru z omytého citronu a hmotu vmícháme do vychladlé kaše. |
4 | Z bílků ušleháme za postupného přidávání poloviny dávky cukru pevný sníh, který lehce vmícháme do kaše. |
5 | Do pekáče lehce rozetřeme polovinu krupicové hmoty, na ni navrstvíme oloupaná, jadřinců zbavená a na tenké plátky nakrájená jablka, posypeme je zbylým cukrem se skořicí a omytými, spařenými rozinkami. Na jablka rozetřeme zbylou krupicovou hmotu, pokapeme zbylým máslem a ve středně vyhřáté troubě nákyp dorůžova upečeme. |
6 | Při podávání krájíme nákyp na čtverce, podlijeme jej sirupem zředěným vařící vodou a posypeme moučkovým cukrem. |
7 | Ihned podáváme. |