Rýžový nákyp s jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový nákyp s jablky
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Marcela Mikešová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (41%) |
ID receptu: | 1275 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
30 g | Citrony |
240 g | Cukr krupice |
60 g | Cukr moučkový |
30 g | Cukr vanilka |
30 g | Hrozinky |
1500 g | Jablka |
300 g | Máslo čerstvé |
1500 ml | Mléko polotučné |
600 g | Rýže loupaná |
3 g | Skořice mletá |
15 g | Sůl |
240 g | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 106g |
---|---|
Cholesterol | 152,5mg |
Draslík | 267,7mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Cukr moučkový, Hrozinky, Jablka, Rýže loupaná, Skořice mletá, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýžový nákyp s jablky postup přípravy receptu:
1 | Rýži přebereme, propláchneme a prolijeme vařící vodou. Nasypeme ji do vařícího mléka, mírně osolíme, přidáme 1/3 dávky másla a bez míchání zvolna vaříme. Přikryjeme poklicí a rýži udusíme zcela doměkka. Za občasného promíchání necháme potom udušenou rýži vychladnout. |
2 | Pekáč vymažeme 1/3 dávky másla. |
3 | Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem, přidáme kůru z omytého citronu a hmotu lehce vmícháme do rýže. Z bílků vyšleháme za postupného přidávání poloviny dávky cukru pevný sníh a vmícháme jej lehce do rýže se žloutky. |
4 | Do pekáče rozetřeme polovinu rýže, na ni navrstvíme oloupaná, jadřinců zbavená a na tenké plátky nakrájená jablka, posypeme je zbylým cukrem se skořicí a omytými, spařenými rozinkami. Na jablka rozetřeme zbylou rýži, pokapeme ji zbylým máslem a dáme do vyhřáté trouby péci dorůžova. |
5 | Při podávání krájíme nákyp na čtverce a sypeme jej moučkovým cukrem. |
Moc dobrý recept na rýžový nákyp. Může se použít i jiné ovoce, do jablek jsem jen navíc přidala trochu nasekaných vlašských ořechů. Pekla jsem v římském hrnci s víkem, jeho používaní má svá specifika. Musí se předem namočit a vkládá se do studené trouby. V pekáčku, pokud není s víkem, bych ze začátku nákyp překryla např. alobalem. Palec nahoru