Koláč se švestkami a kysanou smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč se švestkami a kysanou smetanou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | mala |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 13355 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
300 g | Listové těsto |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
150 ml | Smetana 12% (konzumní) |
500 g | Švestky |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
4 ks | Vejce slepičí |
100 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 129,4mg |
Draslík | 106,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Skořice mletá, Švestky, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč se švestkami a kysanou smetanou postup přípravy receptu:
1 | Lístkové těsto rozválíme, vyložíme jím vymaštěnou koláčovou formu (okraje povytáhneme). |
2 | Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny. Urovnáme je na připravené těsto. |
3 | Kysanou smetanu smícháme se sladkou smetanou a s cukrem, rozkvedláme v nich vejce, ochutíme skořicí. Krémem přelijeme švestky. |
4 | Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut a zároveň s koláčem vložíme do trouby šálek s vodou. |
5 | Po upečení vychladlý koláč pocukrujeme. |
Poznámka
Servírujeme studené.