Platýz na šampaňském - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Platýz na šampaňském
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruze |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 13485 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
8 ks | Cibulka jarní |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 špetka | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
600 g | Mrkev kořen |
1 špetka | Pepř bílý |
6 ks | Pepř černý celý |
250 g | Platýz - filety |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,5 l | Víno šumivé (sekt) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 616,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 44g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,9mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Cibulka jarní, Citronová šťáva, Cukr krupice, Pepř bílý, Pepř černý celý, Platýz - filety, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Smetana 33% (šlehačka), Víno šumivé (sekt) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Platýz na šampaňském postup přípravy receptu:
1 | Filety z platýze omyjeme a osušíme. Pokapeme je citronovou šťávou, osolíme a necháme chvíli uležet. |
2 | Oloupanou cibuli jemně nasekáme a osmahneme na másle. Přidáme filety, pepř, bobkový list, vše zalijeme sektem. Zvolna dusíme pod poklicí asi 12 minut do měkka. |
3 | Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky. V hrnci přivedeme k varu zbylý tuk s 1/8l osolené vody, přidáme zeleninu a dusíme 10 minut. |
4 | Filety vyjmeme z marinády, odstraníme tmavou kůži, položíme na plochou mísu. |
5 | Z marinády odebereme koření, vlijeme žloutky a ve vodní lázni směs ušleháme do pěny. Omáčku dochutíme solí, pepřem a cukrem, nakonec vmícháme smetanu. |
6 | Na míse upravíme filety se zeleninou a trochou omáčky. Větší část omáčky podáváme zvlášť v omáčníku. |
Poznámka
Servírujeme teplé.