Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | hruba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (22%) |
ID receptu: | 1377 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
20 g | Citrony |
350 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
50 g | Droždí |
350 g | Máslo čerstvé |
2750 ml | Mléko polotučné |
1200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Pudinkový prášek - vanilkový |
10 g | Sůl |
200 g | Vaječný žloutek slepičí |
120 g | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 367,1mg |
Draslík | 173,6mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,5mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 43,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Droždí, Pudinkový prášek - vanilkový, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Droždí smícháme s trochou cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu hladké mouky a promícháme. Vznikne řídké těstíčko - kvásek, který necháme kynout na teple. |
2 | Do zbylé mouky přidáme vejce,zbylý cukr, kůru z omytého citronu, 200g rozpuštěného másla, sůl, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek. Vše dobře promícháme a propracujeme. |
3 | Těsto necháme dostatečně vykynout. Rozválíme je na silnější prameny o průměru asi 2cm. Nakrájíme dílky a ve vrstvách je skládáme do pekáče vytřeného máslem. Jednotlivé vrstvy i dílky promašťujeme zbylým máslem. |
4 | Buchtičky necháme znovu kynout a na povrchu je potřeme máslem. Ve středně vyhřáté troubě do červena upečeme. |
5 | Při podávání porce buchtiček přeléváme horkým vanilkovým krémem. |
6 | Příprava krému: Polovinu dávky mléka svaříme s 2/3 cukru. |
7 | Do vařicího mléka vlijeme puding rozmíchaný s částí zbylého mléka aza stálého prošlehávání převaříme do zhoustnutí. |
8 | Potom do směsi zamícháme žloutky rozšlehané se zbylým cukrem a zbylým mlékém. Za stálého prošlehávání uvedeme krém zvolna téměř do varu. Nesmí se vařit, aby se žloutky nesrazily. Do krému nakonec přidáme vanilkový cukr. |
9 | Před podáváním dáme krém do nádoby s horkou vodou. |
V mé rodině není nikdo, kdo by neměl rád buchtičky s krémem. Příprava je trochu náročnější, ale s tím se musí u některých receptů počítat. Na vaření různých pudinkových krémů používám hrnec s dvojitými stěnami a vařím tak ve vodní lázni. Mám ho z e-shopu vsenavareni.cz, moc ho doporučuji, pracuje se mi s ním naprosto skvěle. U tohoto receptu mi vadí, že ingredience nejsou uvedeny zvlášť na těsto a zvlášť na krém. Tak se to pokusím napravit: Ingredience na těsto: 1200 g hladké mouky, 150 g cukru krupice, 20 g citronové kůry, 50 g čerstvého droždí, 10 g soli, 3 vejce, 750 g vlažného mléka, 200 g másla do těsta + zhruba 150 g na promazavání buchtiček. Na vanilkový krém: 2000 g mléka, 200 g cukru krupice, 100 g krémového prášku (vanilkový pudink), 20 g vanilkového cukru, 10 ks žloutků. Někdo používá už hotový krém v prášku, přímo určený na dukátové buchtičky, někdo třeba už nepřidává žloutky. To je na každém. Ještě doplním, že jedna porce má 420 g a z toho je 210 g krému.