Telecí kýta s chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí kýta s chřestem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | hruba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (22%) |
ID receptu: | 13926 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
2000 g | Chřest bílý |
200 g | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 špetka | Cukr krupice |
1 ks | Estragon |
150 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř bílý |
1 špetka | Pepř cayenský |
70 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
600 g | Telecí kýta |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 polévková lžíce | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 366,4mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 33,5mg |
Vitamín E | 6,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 54,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Chřest bílý, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Estragon, Olej rostlinný, Pepř bílý, Pepř cayenský, Sůl, Telecí kýta, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí kýta s chřestem postup přípravy receptu:
1 | Chřest omyjeme, oloupeme a odstraníme dřevnaté konce. Výhonky vaříme v osolené vodě s cukrem asi 15 minut. |
2 | Rozehřejeme máslo, sebereme pěnu a necháme vychladnout. V horké vodní lázni utřeme žloutky s vínem, citronovou šťávou, solí, bílým a cayenským pepřem do krému, vyjmeme a vmícháme rozpuštěné máslo. Ještě prošleháme ve vodní lázni a přidáme ušlehanou smetanu. |
3 | Kýtu omyjeme, osolíme, opepříme a vcelku opékáme s cibulí a bobkovými listy na rozehřátém oleji 10 - 15 minut. Potom maso na 10 minut zabalíme do alobalu. |
4 | Kýtu nakrájíme na porce a podáváme s chřestem a omáčkou. Ozdobíme lístky estragonu. |
Poznámka
Servírujeme teplé.