Telecí kýta s hruškami a fíky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí kýta s hruškami a fíky
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | fialova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 14056 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
0,3 ks | Celer bulvový |
3 stroužek | Česnek |
250 g | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
3 ks | Fíky čerstvé |
250 g | Hříbky čerstvé |
3 ks | Hrušky |
25 g | Marmeláda šípková |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
5 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Rajčata |
1 ks | Rozmarýn čerstvý |
1 kávová lžička | Solamyl |
1 kávová lžička | Sůl |
1000 g | Telecí kýta |
200 ml | Víno bílé |
250 ml | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 198,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,0mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Fíky čerstvé, Hříbky čerstvé, Hrušky, Olej rostlinný, Rajčata, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Telecí kýta, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Marmeláda šípková, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Solamyl, Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí kýta s hruškami a fíky postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na čtvrtky, mrkev, celer a rajčata oloupeme a pokrájíme na kostičky. |
2 | Omyté maso osolíme, opepříme a opečeme na 3 lžících rozehřátého oleje. Přidáme cibuli, česnek, mrkev a celer. Vše osmahneme. Okořeníme snítkou rozmarýnu, přilijeme 175 ml vína, přidáme rajčata a pod pokličkou pečeme v troubě při 200 stupních Celsia asi 90 minut. Podle potřeby podléváme vývarem. |
3 | Omyté hrušky nakrájíme na plátky, fíky nakrájíme na čtvrtky. Pečené maso zabalíme do fólie a necháme na teplém místě. Omáčku propasírujeme sítem, ochutíme šípkovou marmeládou a zahustíme Solamylem. |
4 | Očištěné houby opečeme na 2 lžících oleje. Přidáme ovoce, zalijeme zbylým vínem a krátce povaříme. Nakonec dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem. |
Poznámka
Sevírujeme teplé.