Kynutý koláč s ořechy a griliášem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynutý koláč s ořechy a griliášem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 1409 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
40 g | Cukr krupice |
250 g | Cukr třtinový |
30 g | Droždí |
250 g | Hrozinky |
160 g | Máslo čerstvé |
160 ml | Mléko polotučné |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g | Ořechy burské pražené |
250 g | Ořechy pekanové |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
6 polévková lžíce | Whisky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 45,8mg |
Draslík | 252,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr třtinový, Droždí, Hrozinky, Ořechy burské pražené, Ořechy pekanové, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Whisky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kynutý koláč s ořechy a griliášem postup přípravy receptu:
1 | Nejprve v hrnci mírně rozehřejeme mléko. Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme droždí, přilijeme mléko, zlehka promícháme a na teplém místě necháme kynout zhruba 20minut. Poté do těsta zapracujeme cukr, 100g másla, vejce, žloutek a špetku soli. Uhněteme těsto, přikryjeme a necháme vykynout do dvojnásobné velikosti. |
2 | Rozinky, pekanové ořechy i arašídy nahrubo nasekáme. Ve zbylém másle rozpustíme hnědý cukr, potom přimícháme smetanu a krátce provaříme. Nakonec přimícháme nasekané ořechy s rozinkami a arašídy a whisky. |
3 | Troubu předehřejeme na 200C. |
4 | Plech vyložíme papírem na pečení, vyválíme na něm z těsta plát a na něj naneseme připravenou hmotu. Pečeme zhruba 30min na středním roštu trouby. |
5 | Vychladlý koláč nakrájíme na trojúhelníky a podáváme. |