Krůta s meruňkovo-ořechovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krůta s meruňkovo-ořechovou omáčkou
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | Marcela Mikešová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (41%) |
ID receptu: | 14138 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2500 g | Krůta mražená |
200 g | Marmeláda meruňková |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
250 g | Meruňky sušené |
200 g | Ořechy vlašské |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Skořice mletá |
1 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Vývar drůbeží |
1 ks | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 8,0mg |
Draslík | 648,7mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,1mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 128,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Meruňky sušené, Ořechy vlašské, Paprika mletá sladká, Skořice mletá, Sůl, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krůta mražená, Marmeláda meruňková, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krůta s meruňkovo-ořechovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Krůtu omyjeme, osušíme a zevnitř i na povrchu potřeme solí, pepřem a lžící másla. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na pekáči asi 30 minut prsíčky dolů. |
2 | Potom krůtu obrátíme, potřeme zbylým máslem a pečeme dalších 30 minut. |
3 | Meruňkovou marmeládu rozmícháme dohladka a promícháme s oloupaným, jemně nakrájeným zázvorem, špetkou papriky a skořice. Směsí potřeme maso. Přidáme sušené meruňky, půlky ořechů, zalijeme vývarem a pečeme dalších 20 minut. |
4 | Upečenou krůtu vyjmeme z pekáče a necháme na teplém místě. Vypečenou šťávu krátce povaříme a dochutíme. |
Poznámka
Krůtu podáváme s omáčkou a karí rýží. Použijeme asi 2cm dlouhý kousek zázvoru.