Venkovská paštika - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Venkovská paštika
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 14454 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 stroužek | Česnek |
340 g | Játra vepřová |
3 polévková lžíce | Martell cognac |
0,5 kávová lžička | Nové koření mleté |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
2 ks | Šalotka |
225 g | Slanina vepřová |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
120 g | Telecí maso mleté |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
340 g | Vepřové maso mleté |
225 g | Vepřový bok uzený |
120 g | Vepřový jazyk uzený |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 179,5mg |
Draslík | 500,0mg |
Vláknina | 199,7mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Játra vepřová, Paprika mletá sladká, Šalotka, Slanina vepřová, Sůl, Telecí maso mleté, Tymián čerstvý, Vepřové maso mleté mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martell cognac, Nové koření mleté, Smetana 33% (šlehačka), Vepřový bok uzený, Vepřový jazyk uzený mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Venkovská paštika postup přípravy receptu:
1 | Játra bez blan a kanálků rozmixujeme na hrubo. Přidáme hrubě pomletá masa, špek, nadrobno pokrájenou šalotku, utřený česnek, koňak, koření a vše promícháme. |
2 | Plátky slaniny roztáhneme a vyložíme jimi zapékací mísu. Jazyk nakrájíme na malé kostičky a spolu se smetanou vmícháme do směsi, zatlačíme do mísy. Navrch položíme bobkový list. Přesahující plátky slaniny přehneme. |
3 | Mísu přikryjeme dvěma vrstvami alobalu nebo těsnící poklicí a dáme do pečící nádoby s vlažnou vodou tak, aby voda sahala do poloviny výšky mísy. Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme 2 hodiny. Vyndáme a odkryjeme. |
4 | Na mísu položíme nový alobal, zatížíme. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, poté ji dáme stále zatíženou do lednice. |
5 | Před podáváním sundáme alobal a nakrájíme na tenké plátky. Podáváme s pečivem nebo salátem. |
Poznámka
Paštiku můžeme zmrazit a až 3 měsíce uchovat v mrazáku.