České vdolky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- České vdolky
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 14457 |
Kategorie: | Koblihy, vdolky |
Ingredience
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,4 l | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 100g |
---|---|
Cholesterol | 200,5mg |
Draslík | 279,0mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Olej rostlinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
České vdolky postup přípravy receptu:
1 | Půl šálku mléka mírně zahřejeme, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek. |
2 | Do mísy vsypeme mouku, osolíme, přidáme cukr, žloutky, rozehřáté máslo, vlijeme vzešlý kvásek a zbytek vlahého mléka. Vypracujeme husté těsto a necháme vykynout. |
3 | Lžící nabíráme kousky vykynutého těsta na vál posypaný moukou, vytvoříme kuličky, mírně zploštíme a dáme opět kynout. |
4 | Tuk rozehřejeme v kastrolu, vdolky do něho klademe horní stranou dolů a smažíme na středně silném ohni. Hotové pokládáme na papírový ubrousek, aby přebytečný tuk odkapal. |
5 | Potíráme je povidly, posypeme nastrouhaným tvarohem a ozdobíme jogurtem. |
Poznámka
Servírujeme teplé.
Uff, vdolky jsem dělala poprvé. I když je tento recept nepřesný, tak se díky mé snaze povedliV receptu není doba kynutí - odhadla jsem 35 minut a stačilo:-)dvě lžíce cukru mi přišlo málo, dala jsem jich pět. A oleje 0? Tak ten jsem nalila do hrnce, tak nějak, aby se v něm vdolky do půlky potopilyA nakonec smažit horní stranou nahoru, opačně mi přišlo, že se skoro ztratil vytvořený důlekA zdobím nejraději povidly se zakysanou smetanou:-) Jsou naprosto výborné!!!!