Šunková gougere - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šunková gougere
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 14463 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
Náplň | |
---|---|
2 kávová lžička | Bylinky čerstvé - svazek |
60 g | Houby čerstvé |
140 ml | Hovězí vývar základní |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
100 g | Šunka dušená |
1 polévková lžíce | Sýr Eidam cihla 40% |
Šunková gougere | |
1 kávová lžička | Hořčice |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
60 g | Sýr Eidam cihla 40% |
2 ks | Vejce slepičí |
140 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 177,8mg |
Draslík | 135,7mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí vývar základní, Strouhanka, Sůl, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bylinky čerstvé - svazek, Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Šunka dušená, Sýr Eidam cihla 40%, Hořčice, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šunková gougere postup přípravy receptu:
1 | Do menšího hrnce dáme vodu a nakrájené máslo, pomalu přivedeme k varu, zvýšíme teplotu a necháme 30 sekund projít varem. Odstavíme a přisypeme mouku se solí. Rychle mícháme, až se směs přestane přichytávat na stěny hrnce. Přendáme na talíř a necháme zchladnout. |
2 | Náplň připravíme tak, že v malém rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a mícháme 2 minuty, směs zežloutne. Pomalu přiléváme vývar, směs bude hladká. Okořeníme nasekanými bylinkami, pepřem a solí. Přidáme na plátky nakrájené houby a šunku, odstavíme. |
3 | Těsto dochutíme solí a hořčicí, vrátíme do hrnce. Postupně zašleháváme vejce - můžeme použít mixér. Těsto musí být hladké a držet tvar. Nakonec přidáme na kostičky nakrájený sýr. |
4 | Těsto rozložíme do velké zapékací mísy nebo do šesti malých zapékacích misek. Vtlačujeme kolem okraje, ve středu nám tak vznikne prohlubeň. Naplníme směsí, posypeme směsí sýra a strouhanky. Pečeme, dokud těsto nenaběhne a nezhnědne. |
5 | Ined podáváme jako předkrm nebo jako hlavní chod se salátem. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Šunku můžeme nahradit kuřecím masem, zvěřinou nebo plody moře.