Brambory z kraje Dauphiné - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Brambory z kraje Dauphiné
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 14471 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kg | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
120 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
140 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
180 g | Sýr Eidam cihla 40% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 70,7mg |
Draslík | 693,8mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,1mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,3mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Brambory z kraje Dauphiné postup přípravy receptu:
1 | Zapékací formu vymažeme celou utřeným česnekem, poté hojně máslem. Formu použijeme takovou, ze které lze pokrm i podávat. |
2 | Polovinu plátků brambor rozložíme na dno mísy, zasypeme polovinou sýra, osolíme, opepříme a poklademe polovinou hoblinek másla. |
3 | Překryjeme druhou polovinou brambor, posypeme zbylým sýrem, osolíme, opepříme a poklademe máslem. |
4 | Smetanu nalijeme na brambory u stěn formy. Troubu předehřejeme na 200°C a pečeme v horní části, dokud brambory nezhnědnou. Ihned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Pokrm se hodí jako příloha k drůbeži, masu nebo šunce.