Kuřecí soté z Vallée Dˇauge - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuřecí soté z Vallée Dˇauge
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 14472 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Obloha | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 ks | Rajčata |
1 ks | Řeřicha |
Kuřecí soté z Vallée Dˇauge | |
4 polévková lžíce | Calvados |
2 ks | Celer - nať |
2 ks | Jablka |
1000 g | Kuře |
60 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej stolní |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
1 ks | Šalotka |
6 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
0,5 kávová lžička | Tymián sušený |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
6 polévková lžíce | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 609,2mg |
Draslík | 733,6mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,4mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 280,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Rajčata, Řeřicha, Jablka, Kuře, Olej stolní, Pepř bílý, Šalotka, Sůl, Tymián sušený, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Calvados, Celer - nať, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Kuřecí soté z Vallée Dˇauge postup přípravy receptu:
1 | Ve velké pánvi rozpustíme polovinu másla a olej. Osmahneme kousky kuřete, nejprve kůží dolů. Z pánve vyjmeme všechen přebytečný tuk a kuře do ní vrátíme. |
2 | V menším rendlíku na mírném ohni ohřejeme calvádos, zapálíme, ještě hořící nalijeme na kuře. Mírně pohybujeme pánví, dokud plameny nezmizí. Přilijeme vývar a ze dna odškrábneme připečenou kuřecí šťávu. Odstavíme. |
3 | Zbylé máslo rozpustíme v malém hrnci nebo pánvi, 10 minut na něm restujeme na hrubo nakrájená jablka, šalotku, celer a tymián až změknou, ale nezhnědnou. Směs nalijeme na kuře a vrátíme na silný plamen. Přivedeme k varu, teplotu snížíme, přikryjeme a 50 minut vaříme na mírném ohni. Žloutky ušleháme se smetanou, přišleháme část omáčky, směs nalijeme do hrnce a za stálého míchání vaříme cca 3 minuty do zhoustnutí. Ochutíme solí, bílým pepřem a odstavíme. |
4 | Oblohu připravíme z másla, které dáme na menší pánev, Když začne pěnit, přidáme pokrájená rajčata a mícháme, až začnou měknout. Posypeme cukrem a vaříme. Podáváme polité omáčkou a zdobené řeřichou nebo petrželkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Omáčku po přidání žloutků a smetany již nevaříme, srazila by se.