Kuřecí fricassée - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuřecí fricassée
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 14493 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bylinky čerstvé - svazek |
12 ks | Cibule |
0,5 ks | Citrony |
1000 g | Kuře |
60 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mléko polotučné |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
6 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
570 ml | Vývar drůbeží |
340 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 321,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 536,9mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,6mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citrony, Kuře, Sůl, Tymián čerstvý, Vaječný žloutek slepičí, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bylinky čerstvé - svazek, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kuřecí fricassée postup přípravy receptu:
1 | Ve větší pánvi rozpustíme 3 lžíce másla, rozčtvrcené kuře smažíme v jedné vrstvě asi 5 minut na mírném ohni do růžova. Nesmí zhnědnout. Hotové kuře vyjmeme z pánve, ke zbytku másla přisypeme mouku a mícháme na mírném plameni asi minutu, dokud se mouka nezbarví do světle hněda. Pánev odstavíme a přimícháme vývar. Rozmícháme, aby byla směs hladká, přidáme šťávu, kůru z citrónu, vrátíme zpátky na oheň a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu, vaříme asi minutu. |
2 | Kuře i se šťávou vrátíme zpět na pánev a přidáme svazek bylinek. Omáčka by měla kuře zakrýt, pokud je jí málo, rozředíme ji vývarem. Přivedeme k varu, přiklopíme a snížíme teplotu, necháme vařit asi 30 minut. |
3 | Na menší pánvi mezitím rozpustíme zbytek másla, přidáme malé oloupané cibulky, přikryjeme a smažíme 10 minut při velmi nízké teplotě. Cibule nesmí zhnědnout. Hotovou cibuli přidáme ke kuřeti, ve zbytku másla osmažíme žampióny (asi 2 minuty). Odložíme a ke kuřeti je přidáme až 10 minut před koncem vaření. |
4 | Do kuřete píchneme vidličkou, když vytéká šťáva, je hotové. Kuře a zeleninu přendáme na mísu, svazek bylinek vyhodíme. Z povrchu omáčky sebereme tuk a na prudkém ohni jí vyvaříme na polovinu. |
5 | Rozšleháme žloutky se smetanou a přimícháme několik lžic omáčky, na mírném ohni vaříme asi 2 minuty. Stále mícháme, nepřivádíme k varu. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme mléko. Dochutíme kořením, přidáme nasekanou petržel a kuře na míse přelijeme omáčkou. Ozdobíme plátky citrónu. Podáváme s vařenými bramborami nebo rýží. |
Poznámka
Fricassée je bílý pokrm, nesmí se připéct. Na cibulky nalijeme horkou vodu a necháme asi 10 minut máčet, loupání je pak snadnější.