Závin třešňový - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Závin třešňový
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 14556 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
Náplň | |
---|---|
144 g | Cukr krupice |
1 hrst | Mandle |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Skořice mletá |
116 g | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
1,5 kg | Třešně |
1 ks | Vejce slepičí |
250 ml | Zakysaná smetana |
Závin třešňový | |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Sádlo škvařené |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
0,1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 116,4mg |
Draslík | 516,7mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 354,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4g |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Mandle, Skořice mletá, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Zakysaná smetana, Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Třešně, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Závin třešňový postup přípravy receptu:
1 | Ve vlahé vodě rozehřejeme sádlo, přilijeme do důlku v mouce, přidáme rozkvedlaná vejce a sůl. Vypracujeme vláčné těsto. Přiklopíme je nahřátým kastrolem a necháme půl hodiny odležet. Z těsta poté vyválíme dva bochánky, které nehněteme v mouce. Bochánky položíme ma moukou poprášené ubrousky a válečkem z části rozválíme. Plát těsta následně vytáhneme přes hřbet ruky do velice tenka, řádně vytáhneme i okraje. Vytažený plát pokropíme máslem, posypeme ze 2/3 posypeme na másle osmaženou strouhankou. Cukr rozmícháme v kysané smetaně, přidáme vejce, sůl, skořici a touto směsí pokapeme strouhanku. Poté hustě poklademe vypeckovanými třešněmi (dle potřeby pocukrujeme) a nasekanými mandlemi. Závin sbalíme od naplněného konce. Zbylé těsto tvoří povrch závinu, vydatně ho pokropíme máslem. Přeneseme na plech a stejným způsobem připravíme i druhý závin. Ppečeme ve středně vyhřáté troubě 35 minut. |
2 | Podáváme teplý a pocukrovaný. |
Poznámka
Servírujeme teplýé.