Baklava - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Baklava
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 14578 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
450 g | Listové těsto |
120 g | Máslo čerstvé |
120 g | Ořechy vlašské |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
Baklava | |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
340 ml | Cukr krupice |
6 polévková lžíce | Med včelí |
340 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 34,9mg |
Draslík | 76,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 3,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,7mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Citronová šťáva, Cukr krupice, Med včelí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Baklava postup přípravy receptu:
1 | Sirup připravíme tak, že v rendlíku smícháme všechny suroviny a na mírném plameni je vaříme, až se cukr rozpustí. Zesílíme plamen a necháme cukr vařit asi 2 minuty, až je hustý. Necháme vychladnout, vložíme do lednice. |
2 | Obdelníkovou formu 30 x 20 cm vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na 3 díly, z každé vyválíme plát, jeden položíme na dno formy. |
3 | Smícháme nasekané oříšky, cukr a skořici, polovinu směsi natřeme na plát na dně formy. Pokryjeme dalším plátem těsta, něj dáme zbytek oříšků, navrch dáme poslední plát a potřeme ho máslem. |
4 | Nožem nařízneme na povrchu vzorek kosočtverců. Těsto pokropíme vodou, pečeme asi 30 minut, poté teplotu zvýšíme na 220°C. Pečeme ještě 10 - 15 minut, až je moučník hotový. |
5 | Baklavu vyndáme z trouby a ihned polijeme sirupem. Necháme vychladnout, studený nakrájíme na kosočtverce. |
Poznámka
Servírujeme studené.
Vypadá složitě, ale tento recept na Baklavu je hotový rychleji než se zdá:-) Trochu bych šetřila s vodou na sirup, sirupu je až, až.Baklava je opravdu moc sladký dezert, opravdu stačí jeden kousek a člověk si nemusí dávat oběd:D