Dušené plody moře - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené plody moře
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 14593 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
6 krajíc | Chléb toastový |
1 ks | Cibule |
1,8 kg | Mušle slávky |
140 ml | Olej olivový |
3 ks | Olihně |
0,5 ks | Paprika zelená |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 ks | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
900 g | Treska aljašská |
280 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 140,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 875,9mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 43,5mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chléb toastový, Cibule, Mušle slávky, Olihně, Paprika zelená, Rajčata, Sůl, Treska aljašská, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené plody moře postup přípravy receptu:
1 | Mlže a mušle dobře očistíme, odstraníme všechny rozbité nebo ty, které se na dotyk nezavřou. Nasekáme cibuli, česnek, papriku a rajčata nadrobno. |
2 | Mušle dáme do velké pánve, posypeme polovinou nasekané zeleniny a zalijeme 4 lžícemi oleje. |
3 | Olihně při čištění uchopíme za ocas, za hlavu a vytáhneme. Chapadla odřízneme nad očima, hlavu, měchýř a vnitřnosti odstraníme. Stáhneme duté pouzdro a odkrojíme fialovou vrchní blánu. Ocas nakrájíme na proužky o síle 1,2 cm, chapadla na kousky. |
4 | Zeleninu v pánvi posypeme nakrájeným masem olihně, rybím masem a zbývající zeleninou. Zalijeme vínem, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, oheň ztlumíme, pánev zakryjeme a vaříme asi 20 minut, dokud se mušle neotevřou, olihně nezměknou a rybí maso se nezačne rozpadat. Mušle nebo mlže, jejiž ulity se neotevřou, vyjmeme. |
5 | Rozpálíme zbývající olej a opečeme na něm z obou stran bílý chléb, na ubrousku necháme okapat. Na dno talíře vložíme plátek opečeného chleba a zakryjeme masovou směsí. Posypeme petrželkou a ihned podáváme. |
Poznámka
Pokrm se nesmí ohřívat, podáváme ihned.