Vývar z vepřového masa - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vývar z vepřového masa
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 1460 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
0,5 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 ks | Mrkev kořen |
1 ks | Petržel kořen |
1 kávová lžička | Sůl |
500 g | Vepřové kotlety |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 57,5mg |
Draslík | 535,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Vepřové kotlety mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vývar z vepřového masa postup přípravy receptu:
1 | Vepřová žebírka omyjeme a vložíme do studené vody, přivedeme k varu. Osolíme a přidáme cibuli. Jakmile maso začne měknout, přidáme na větší kousky pokrájenou zeleninu a dovaříme. |
Poznámka
Vývar přecedíme, sebereme tuk, zavaříme nudle. Pro změnu chuti před dovařením přidáme jedno rajče.
Navíc skrz ochucení jsem do vývaru přidala nové koření, celý pepř, malý bobkový list, stroužek česneku a kousek stonku z libečku. Na tento vývar jsem použila hlavně kosti ze žebírek, ale byly na něm zbytky masa, které jsem následně obrala do polévky. Někdy vařím i kus plece nebo kýty, ale maso pak podávám k nějakým omáčkám. Z vepřového vývaru dělávám i česnekovou polévku s bramborem a vejcem a nebo slouží jako základ do bramboračky, zelňačky apd. Jinak tady jsem těstoviny vařila zvlášť, byly to malé hvězdičky. Budou se hodit i např. kroupy nebo rýže.
Ještě jsem zapomněla dodat, že kořenovou zeleninu je třeba dát dle velikosti. Měla jsem obrovský celer, tak jsem dala jen kousek. Pokud má cibule pěknou slupku, tak se může ponechat, samozřejmě po důkladném omytí, udělá polévce barvičku.