Vanilkový karamelový krém s pomeranči a koriandrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vanilkový karamelový krém s pomeranči a koriandrem
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 14643 |
Kategorie: | Krémy |
Ingredience
160 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Koriandr celý |
850 ml | Mléko polotučné |
3 ks | Pomeranče |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
6 ks | Vejce slepičí |
400 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 287,2mg |
Draslík | 264,0mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 47,7mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Koriandr celý, Pomeranče, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vanilkový karamelový krém s pomeranči a koriandrem postup přípravy receptu:
1 | 5 polévkových lžic cukru a 6 polévkových lžic vody dáme do menšího hrnce, nejlépe se silným dnem a necháme rozpustit. Jakmile se cukr rozpustí, přivedeme k varu a necháme zezlátnout, ne však příliš zhnědnout. |
2 | Nahřejeme 8 pudinkových misek, hotový karamel rozlijeme do misek, tak, aby pokryl dno i strany misek. Necháme vychladnout a ztvrdnout. |
3 | Nastrouháme pomerančovou kůru a spojíme jí s mlékem a koriandrovými semínky v hlubším hrnci. Mléko přivedeme téměř k varu a dáme stranou uležet. |
4 | Vejce, žloutky a zbylý cukr ušleháme do pěny, postupně přiléváme mléko a dobře rozmícháme. Vlijeme do misek, misky vložíme do pekáčku se zbylou vodou a dáme do předehřáté trouby asi na 40 minut, dokud nůž zapíchnutý do krému nezůstane čistý. Voda v lázni nesmí vřít. Když je krém hotov, vyndáme misky z vodní lázně a zchladíme nejméně na 3 hodiny, nejlépe přes noc. |
5 | Před podáváním uvolníme krém po stranách misek a pomocí nože vyklepneme na talířek. Pomeranče rozdělíme na dílky a odstraníme bílou dužinu. Ozdobíme jimi krém a ihned podáváme. |
Poznámka
Karamel snadněji vyklepneme z misek, když dno polijeme horkou vodou.