Baskická polévka z mořských plodů - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Baskická polévka z mořských plodů
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 14803 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Brambory |
1 ks | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
500 g | Filé rybí |
8 ks | Garnát obecný |
1 ks | Mrkev kořen |
300 g | Mušle slávky |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
60 ml | Protlak rajčatový |
400 g | Rajčata |
30 ml | Sherry brandy |
1 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 25,1mg |
Draslík | 928,2mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,6mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Citronová šťáva, Mušle slávky, Rajčata, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Filé rybí, Garnát obecný, Mrkev kořen, Olej olivový, Petržel - nať, Pórek, Protlak rajčatový, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Baskická polévka z mořských plodů postup přípravy receptu:
1 | V hrnci rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, pórek, česnek, celer a smažíme 5 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme kostičky brambor a přilijeme 1500 ml studené vody. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme 8 minut, dokud nebudou brambory zpola vařené. Přimícháme kosti a odřezky z rybího masa, bobkový list a vaříme 8 minut, dokud brambory zcela nezměknou. Slijeme, ale vývar nevyléváme. Vyndáme rybí kosti, bobkový list a poté brambory se zeleninou rozmixujeme spolu s uchovaným vývarem na husté pyré. |
2 | V jiném hrnci smícháme víno, brandy, krájená rajčata, protlak a přivedeme k varu. Přidáme černé mušle a vaříme pod pokličkou 3 minuty, dokud se neotevřou. Vyjmeme a zavřené vyhodíme. |
3 | Tekutinu, v níž jsme mušle vařili, přilijeme k zeleninovému pyré. Ve větším hrnci přivedeme k varu, přidáme na kostičky nakrájené rybí maso, garnáty a vaříme při střední teplotě 8 minut. |
4 | Na závěr přimícháme mušle s citrónovou šťávou a mírně prohřejeme. Dosolíme, přidáme chilli papričku a posypeme sekanou petrželkou. Podáváme se smaženým chlebem a majonézou allioli. |
Poznámka
Z ryby použijeme tužší bílé maso bez kůže.